Hamas gađao jug Izraela, vazdušni udari na Pojas Gaze

Radio Titograd

16.10.2023, 07:24h

2 min

Foto:EPA

Iz Pojasa Gaze ispaljen je veći broj raketa na južni i centralni Izrael. Izraelska vojska gađala položaje Hamasa. Američki državni sekretar Entoni Blinken, poslije obilaska arapskih zemalja, vraća se u Izrael da razgovara o otvaranju prolaza za izlazak stranaca iz Pojasa Gaze i puštanju humanitarne pomoći. Boroj poginulih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 2.670. Izrael obavijestio 155 porodica da su im najmiliji oteti od strane Hamasa 7. oktobra.

Izrael je tokom noći izveo napade na najmanje 50 ciljeva u Pojasu Gaze, prenosi Times of Izrael pozivajući se na izraelski TV Kanal 12.

Na meti su bile osmatračnice, komandni centri i raketni lanseri.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da Hamas mora biti uništen, ali da mora postojati i “put do palestinske države“.

Bajden je rekao da se Hamas “upuštao u varvarstvo koje je jednako važno kao i holokaust“.

Upitan da li misli da bi trebalo doći do prekida vatre, on je odgovorio da “Izrael mora da odgovori“.

“Moraju da krenu na Hamas. Hamas je gomila kukavica, kriju se iza civila“, kaže Bajden.

Granični prelaz Rafah iz Gaze u Egipat biće otvoren danas u devet 9 sati ujutro, prenose mediji, pozivajući se na Kamela Hatiba, predstavnika palestinske ambasade.

Otvaranje će omogućiti stranim državljanima da napuste opkoljenu enklavu uz istovremeno unošenje humanitarne robe.

U nedjelju je istekao i drugi rok koji je izraelska vojska dala Palestincima da napuste sjeverni dio Gaze pređu u južni dio. Izraelska vojska se grupisala na granicama Gaze, čeka da se civili evakuišu kako bi krenula u kopnnenu ofanzivu.

Načelnik izraelskog vazduhoplovstva izjavio je da borbeni avioni i bespilotne letjelice “agresivno” napadaju Pojas Gaze, kako bi otklonili što je moguće više prijetnji prije nego što kopnene snage krenu u akciju.

Na granici sa Libanom izraelska vojska razmjenjuje vatru sa Hezbolahom. U Libanu je pogođena i baza mirovnih snaga UN-a.

Iran upozorava da izraelska opsada Gaze može da dovede do eskalacije sukoba na cijeli region.

Lideri 27 država članica Evropske unije ističu “pravo Izraela da se brani u skladu sa humanitarnim i međunarodnim pravom pred nasilnim i neselektivnim napadima Hamasa”.

Katar radi na tome da nagovori Hamas da oslobodi žene, djecu i starije taoce koje drži u Gazi, nakon što ih je zarobila tokom prošlonedjeljnog napada na južni Izrael, rekao je neimenovani diplomatski zvaničnik.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content