Hakerski napadi oborili sajt Privrednog suda: Za spisak suđenja treba ići od sudije do sudije

Radio Titograd

19.09.2022, 10:55h

2 min

Foto:DAN

Zainteresovana javnost i novinari za sada nisu u prilici da se informišu o aktivnostima i ročištima u Privrednom sudu zbog nefunkcionisanja sajta ove sudske ustanove. Sajt je oboren u vrijeme hakerskih napada, koji su poremetili sve državne organe.

Kako bismo došli do informacije o rasporedu suđenja interesovali smo se u samom sudu, ali nam je tada rečeno da nemaju mogućnosti da obavijeste javnost mimo sajta, koji trenutno ne funkcioniše, već je jedini način ići od sudije do sudije, koji bi onda eventualno dao raspored suđenja.

Kada je riječ o sastavu suda, sistematizacijom je predviđeno 16 sudija, ali je iz različitih razloga trenutno odsutna gotovo polovina sudija. Određeni broj sudija iz privatnih i zdravstvenih razloga je opravdano odsutan, dok je dio mjesta ostao upražnjen nakon što su neke sudije prešle u druge sudove.

Prije nekoliko dana Sudski savjet je na sjednici donio odluku da dio upražnjenih funkcija zauzmu sudije Marija Adžić, Nina Jovović i Filip Vujošević. Kapaciteti bi trebalo da budu dopunjeni i u oktobru, za kada je najavljeno imenovanje još jednog sudije, a početkom jula izabran je i sudija Vladimir Bulatović.

Na poziciji vršiteljke dužnosti sada je sudija Dijana Raičković, koja ja izabrana na tu funkciju nakon što je smijenjen dugogodišnji predsjednik suda Blažo Jovanić.

Skraćena i lista stečajnih upravnika

Broj stečajnih upravnika u ovom sudu sa 223 smanjen je na svega 77. Osim upravnika koji se nalaze u pritvoru, sa liste su uklonjeni i Mladen Marković, Žarko Ostojić i Dragan Smolović.

Ministarstvo pravde je, nakon što je 18. avgusta istekao krajnji rok da upravnici polože stručni ispit koji je bio uslov za licencu, sačinilo konačnu listu i dostavilo je Privrednom sudu. To znači da bi stečajne sudije uskoro trebalo da počnu sa rješenjima o razrješenju, na šta će oni imati pravo žalbe Apelacionom sudu. To bi moglo dodatno usporiti postupke u stečajevima “Radoja Dakića”, Rudnika boksita, Solane, Primorke Bar, Bolnice “Meljine” i drugih.

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci u akciji policije i Specijalnog državnog tužilaštva Jovanić je uhapšen pod optužbom da je organizator kriminalne grupe koja je oštetila državni budžet za više desetina miliona eura, a sa njim je istog dana uhapšena grupa stečajnih upravnika Saša Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević, koja se sumnjičila za brojna nepočinstva. Oni se i sada nalaze u pritvoru.

Takođe, Privredni sud je prethodnih godina često bio u žiži javnosti zbog, kako se tada u javnosti tumačilo, netransparentnog rada.

Nakon hapšenja i razrešenja Jovanića, sudu je takođe prijetio kolaps, jer su u jednom periodu radila samo četiri od 16 sudija. U tom trenutku tim od četiri sudije, Raičković, Dragan Vučević, Radmila Perović i Zoran Ašanin, imali su 1.376 parničnih predmeta, 451 stečajni i 414 izvršnih predmeta.

Pred ovim sudom vode se neki od najznačajnijih sporova u državi, među kojima su stečaj u Montenegroerlajnzu, prodaja imovine “Radoja Dakića”, kao i nekolicine ugašenih privrednih giganata čiji radnici decenijama pokušavaju da naplate svoja zaostala potraživanja, kao i sporovi oko malih hidroelektrana (mHE)…

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:02h

15.09.2022. u 08:31h

15.09.2022. u 08:31h

Skip to content