Hadžić: Povećanje minimalnih penzija prvi korak programa Evropa Sad 2

Radio Titograd

17.12.2023, 19:02h

2 min

Foto:PES

 

Sve političke igre, koje slušamo ovih dana ja razumijem i pospješujem da se debatira, ali razgovarajmo činjenicama, netačne navode i širenje neke galame demantovat ćemo djelima jer mi nijesmo preuzeli vlast radi vlasti, već da bi pomogli da naši građani dostignu standard života dostojan čovjeka onog u Evropskoj uniji.

Lijepe stvari se dešavaju ovih dana u državi, Crna Gora svakim danom je bliža Evropi na svim poljima. Promjene su nastavljene, ovo je momentum za slavlje i radost jer ispravljamo nepravde i omogućujemo dostojanstven život najugroženijim.

Raduje me da je povećanje minimalnih penzija koje slijedi prvi korak Programa Evropa Sad 2, koji će se realizovati u potpunosti, kao što je to i obećano građanima.

Krenuli smo od najugrozenije kategorije penzionera i tako pravimo ravnopravan socijalni balans naših građana, koji su dali mnogo ovoj zemlji, a na rubu su egzistencije i mi im konačno tu nepravdu ispravljamo.

U Crnoj Gori ćemo imati najminimalniji izjednačeni iznos u Evropi za odlazak u penziju. Očekuje nas rast minimalne penzije od januara 2024. godine od nevjerovatnih 52%.

Ova mjera obuhvata 74 hiljade penzionera i to one koje su primali minimalnu penziju, kao i drugu grupu korisnika koja prima penziju u intervalu od trenutno najniže do novog iznosa penzije koji će biti utvrđen predlogom Zakona.

Dakle, obavještavamo građane da je postignuta saglasnost sa svim socijalnim partnerima i starosna granica izjednačena muško/žensko za odlazak u penziju sa 65 godina starosti, što je najminimalniji iznos u Evropi (uzmimo kao primjer Luxembur gdje je starosna granica izjednačena na 65 godina ili Njemačke gdje je starosna granica izjednačena na 65 godina i 11 mjeseci).

Napominjem, radi se o najugroženijoj kategoriji naših građana. Mi njima želimo obezbijediti dostojanstvenu starost jer su oni izgradili ovu državu i oni to zaslužuju.

Takođe, važno je napomenuti da se država neće zadužiti povodom ovog uvećanja minimalne penzije, već će se sredstva obezbijediti iz sopstvenih izvora, a o tome nam tek slijedi debata i rasprava na temu budžeta.

 

Autor:Radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content