Grupa NVO: Rambo opravdava nasilje, čini isto što i poznati nasilnici

Radio Titograd

14.03.2023, 18:54h

2 min

Grupa organizacija nevladinog sektora reagovala je na izjavu Antonija Pušića – Ramba Amadeusa koja je uslijedila pošto je producentkinja emisije “Dnevnica” RTCG saopštila da je on prilikom snimanja seksualno uznemiravao.

Oni su ukazali na to da Pušić u svojoj izjavi negira žrtvu neprihvatljivog ponašanja koje “upravo beskrupulozno demonstrira “cancel kulturu” na koju autor upozorava”.

– Pravdajući odbijanje izvinjenja žrtvi svog neprihvatljivog ponašanja time što je diskvalifikuje kao osobu “koja treba da se liječi”, “koja se prenemaže”, “koja koketira”, on, nažalost, opravdava nasilje prema “nedostojnima” i čini isto što su prije njega činili poznati nasilnici. Nebitno je jesu li nedostojni “ludaci”, “ženetine koje se prenemažu”, “pederi”… princip pravdanja nasilja – za koje nema opravdanja – ostaje isti – saopštili su u više NVO.

Poručili su i da su se nadali da će Pušić reći pravu stvar, kada je već učinio pogrešnu, i da će se jednostavno izviniti.

– Ako ne zbog lične odgovornosti prema ženi koju je ružno vrijeđao svojim ponašanjem, onda bar zbog generacija mladih kojima je uzor, zbog kojih smo dužni da budemo bolji i da preuzimamo odgovornost za svoje ponašanje, čak i kad ga se stidimo – istakli su u NVO sektoru.

Citirajući njegovu izjavu da bi “muškarac na njenom mjestu gore prošao” poručili su da je posebno neodgovorno ličnim nezadovoljstvom (u ovom slučaju učešćem u emisiji) pravdati nasilje prema bilo kome.

– Ovo posebno ako je opšte poznato da su nam i mediji i zdravstvene ustanove puni žrtava nasilja svake vrste, i kućnog i vršnjačkog i institucionalnog, protiv kojih smo svi, kao država i društvo, dužni da se borimo – istakli su u saopštenju.

Simptomatično je, dodaju, da svoje nezadovoljstvo emisijom u kojoj je pristao da učestvuje, nije izrazio njenom uredniku – muškarcu, nego producentkinji – ženi i to na veoma čudan i apsolutno neprihvatljiv način.

– Umjesto dugog i kotradiktornog saopštenja, morao je i mogao da se jednostavno i ljudski izvini mladoj osobi koju je pokušao da ponizi svojim ponašanjem – zaključili su u saopštenju.

Saopštenje potpisuju Centar za ženska prava, Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa, Inicijativa mladih za ljudska prava, Juventas, Udruženje Roditelji, Udruženje mladih s hendikepom, SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Centar za romske inicijative, LGBTIQ Asocijacija Spektra i Queer Montenegro.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 11:38h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 10:43h

Skip to content