Grlić Radman: Stalo nam je do proevropske Crne Gore

Radio Titograd

14.01.2024, 09:02h

2 min

Foto:Printscreen/RTCG

 

Drugu godinu za redom obilježen je 13. januar – Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Svečana akademija, susreti, zahvalnice prijateljima, podsjećanje na tradiciju, ali i planovi najmanje brojne nacionalne zajednice u Crnoj Gori, bile su tokom jučerašnjeg dana teme mnogih susreta hrvatskih i crnogorskih zvaničnika.

“Nama je stalo do dobrosusjedskih odnosa, nama je stalo do Crne Gore, do proevropske Crne Gore. Hrvatskoj više ne treba ništa. Sve smo ispunili, sve smo ostvarili. Nemamo ništa ni skriveno u džepu, nemamo skrivenu agendu. Želimo Crnoj Gori pomoći. I to radimo svih ovih 34 godina. Sjećanja su bolna, što je Dubrovnik propatio, što su Konavle propatile, svako je naučio nešto”, kazao je na svečanosti ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

I ministar odbrane te države Ivan Anušić poručio je da Hrvatska Crnoj Gori nudi ispruženu ruku na putu prema EU.

“Znamo da ulaskom Crne Gore u evropsku integraciju i vi ćete lakše postići funkcionalnost, raditi i živjeti ovdje”, kazao je Anušić.
Dan hrvatskog naroda obilježava se 13. januara, jer je taj dan poznat kao dan prijenosa moći Svetog Tripuna u Kotor 809. godine, poznat kao Karike, tim povodom održana je i svečana sveta misa u katedrali.

“Ovom svečanošću, zapravo na veličanstven način, uokvirujemo dan posvećen hrvatskom narodu u Crnoj Gori, njegovoj autohtonosti na ovim prostorima, njegovoj višestoljetnoj kulturi i tradiciji te njegovoj nepodijeljenoj pripadnosti katoličkoj crkvi u Hrvata”, poručio je Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV).

“Budućnost pripada onima koji se najdalje sjećaju svoje prošlosti. Mi se sjećamo svoje prošlosti, a kultura pamćenja seže do 13. sječnja 809. godine kao najdublja pozicija u našem višestoljetnom, autohtonom trajanju. Hrvati su u Crnoj Gori činjenica koja se više nikome ne mora objašnjavati”, poručio je Adrijan Vuksanović, poslanik HGI-a u Skupštini Crne Gore.

U Tivtu i Kotoru gdje živi najviše pripadnika hrvatske nacionalnosti, povodom Dana hrvatskog naroda, istaknute su uz crnogorsku i hrvatske zastave. Dan hrvatskog naroda čestitao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content