Greta Tunberg privedena tokom demonstracija u Oslu

Radio Titograd

01.03.2023, 20:59h

< 1 min

Norveška policija je u srijedu nakratko privela aktivistkinju za zaštitu životne sredine Gretu Tunberg tokom demonstracija u Oslu, udaljavajući nju i druge aktiviste iz Ministarstva finansija.

Učesnici kampanje zahtijevaju uklanjanje turbina na vjetar sa pašnjaka irvasa na zemlji Samija u centralnoj Norveškoj. Oni su posljednjih dana blokirali pristup nekim vladinim zgradama, dovodeći manjinsku vladu lijevog centra u krizno stanje i naveli ministra energetike Terjea Oslanda da otkaže zvaničnu posjetu Britaniji.

Policajci su odveli Tunbergovu, dok je držala crvenu, plavu, žutu i zelenu zastavu Samija, dok su stotine demonstranata uzvikivale slogane.

Norveški vrhovni sud je 2021. presudio da su dvije vjetroelektrane u Fosenu prekršile prava Samija po međunarodnim konvencijama, ali turbine ostaju u funkciji više od 16 mjeseci kasnije. Tunberg, za mnoge globalni standardno nosilac kampanje za okončanje oslanjanja svijeta na energiju zasnovanu na ugljeniku, kasnije je puštena zajedno sa drugim aktivistima koji su takođe bili pritvoreni, prenosi Rojters.

Ona se pridružila protestima u Oslu u ponedjeljak. Učesnici protesta tvrde da prelazak na zelenu energiju ne bi trebalo da ide na račun prava Samija.

Uzgajivači irvasa kažu da pogled i zvuk džinovske mašinerije za energiju vjetra plaše njihove životinje i narušavaju vjekovnu tradiciju. Ministarstvo energetike je saopštilo da turbine predstavljaju pravnu dilemu uprkos presudi Vrhovnog suda i da se nada da će pronaći kompromis, ali da bi moglo da prođe još godinu dana da se donese nova odluka u slučaju Fosen.

Aktivisti su u utorak rekli da su proteklih dana prikupili blizu 100.000 dolara kako bi pomogli pojedinačnim demonstrantima da plate policijske kazne.

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 15:21h

Skip to content