Greške zbog kojih kupci možda neće kupiti vašu nekretninu

Radio Titograd

05.06.2024, 06:27h

3 min

Foto:Pixabay

 

Prilikom prodaje nekretnina važno je da enterijer izgleda što atraktivnije kako bi potencijalni kupci mogli da zamisle da žive u tom prostoru. Ponekad nesvjesno pravimo greške koje mogu odbiti kupce, pa treba da razmislimo kako da povećamo atraktivnost nekretnine i šanse za prodaju.

Ovo je deset najčešćih grešaka koje treba izbjegavati kako bi vaša nekretnina na prvi pogled privukla kupce.

1. Personalizovani dekor
Porodične fotografije, jedinstvena umjetnička djela i suveniri sa putovanja mogu da odvrate potencijalne kupce jer ne mogu da zamisle da žive u tom prostoru. Zato stručnjaci preporučuju da enterijer izgleda što neutralnije kako bi kupci mogli da ga zamisle kao platno koje kasnije mogu da oslikaju svojim uspomenama.

2. Prenatrpanost namještajem
Druga najčešća greška je prenatrpanost namještajem. Previše namještaja može učiniti da se prostor doživi skučenim i manjim nego što jeste, što je posebno problematično u manjim objektima. Stručnjaci savjetuju da uklonite višak namještaja kako bi prostor izgledao prostranije i otvorenije. Takođe, pažljivo odabrani i strateški postavljeni komadi namještaja mogu da istaknu najbolje karakteristike prostora. Cilj je stvoriti osjećaj prostora i udobnosti.

3. Zastarjeli ili istrošeni namještaj
Namještaj koji izgleda kao da je iz prošlog vijeka može da uspori kupovinu i umanji vrijednost imovine, pa je korisno kupiti novi namještaj, ili restaurirati stvari. Ekonomičnost se danas cijeni, pa će svakako biti plus ako starom komadu namještaja udahnete novi život. Na primjer, tapacirajte stare stolice u skladu sa stilom uređenja enterijera ili preuredite staru, drvenu komodu.

4. Loše osvjetljenje
Tamne prostorije i nedovoljno osvjetljenje mogu učiniti da prostor izgleda sumorno i neprivlačno, a osvjetljenje može da transformiše cio enterijer. Stručnjaci preporučuju uvođenje više izvora svjetlosti, uključujući plafonske, stone i podne lampe. Korišćenje ogledala za reflektovanje svjetlosti takođe može pomoći u osvjetljavanju prostora.

5. Neusklađeni stilovi
Miješanje modernog namještaja sa starinskim komadima može zbuniti kupce, baš kao i miješanje stilova dizajna enterijera. Stručnjaci savjetuju da ovo pravilo ne važi samo za jednu sobu, već za cijelu kuću ili stan. Na primjer, ako je kuhinja uređena u modernom, svijetlom, skandinavskom stilu, a u dnevnoj sobi imate orijentalni tepih, takva dekoracija može usporiti prodaju.

Da biste bili sigurni koji stil da koristite, istražite profil kupca – da li je to stariji par, moderna porodica ili mladi par koji kupuje svoju prvu nekretninu?

6. Hrabre boje i uzorci
Svijetle boje i veseli dezeni su odličan detalj za iskazivanje ličnosti, ali kupcima treba dati mogućnost da sami odluče da li žele da idu u tom pravcu. Zato prostor treba urediti što neutralnije kako bi kupci mogli sami da odluče kako će ga urediti.

Međutim, ovo pravilo važi za veliki namještaj, tako da ne morate da brinete ako želite da ubacite jastuk ili vazu slatkog oblika ili boje.

7. Zastarjele kuhinje i kupatila
Kuhinje i kupatila su dvije najvažnije prostorije za potencijalne kupce, a zastarjeli dizajn ovih prostorija može biti veliki minus. Ako ove prostorije djeluju staromodno ili oronulo, kupci će odmah razmišljati o dodatnim troškovima renoviranja. Stručnjaci preporučuju modernizaciju ovih prostora novim slojem boje, novim ručkama ormarića i modernim uređajima ako je moguće.

8. Loš raspored namještaja
Namještaj treba postaviti tako da naglašava funkcionalnost prostora. Razmislite o preuređenju prostorija kako bi bile što funkcionalnije. Namještaj treba da bude proporcionalan prostoru, bez blokiranja prozora ili prolaza. Veliki plus biće stvaranje zone okupljanja u dnevnoj sobi koja poziva na druženje i opuštanje.

9. Temperatura i ventilacija
Nekretnine koje su previše hladne ili previše tople tokom gledanja mogu ostaviti loš utisak. Uvjerite se da je temperatura u prostoriji ugodna tokom razgledanja. Dobar sistem grijanja i hlađenja može biti značajna prodajna tačka.

10. Razmjere i proporcije
Ako je namještaj prevelik ili premali za sobu, to može poremetiti ravnotežu i učiniti prostor neudobnim. Na primjer, masivna trosjeda u malom prostoru će dominirati prostorom i učiniti da se osjeća klaustrofobično, dok će mala sofa u velikoj dnevnoj sobi učiniti da prostor izgleda skučeno i jeftinije nego što jeste.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content