Građani da ne odustaju od prijava tužilaštvu

Radio Titograd

13.03.2023, 09:01h

2 min

Foto:RTCG

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević pozvala je građane, čiji potpisi su zloupotrijebljeni u predsjedničkoj kampanji, da ne odustaju od prijava tužilaštvu. U ovoj kampanji brine, kako ističe, doza nasilja što čini da imamo loš predizborni ambijent.

Agencija za zaštitu ličnih podataka je, kako kaže Kovačević, potpise građana zaštitila od posmatrača i NVO sektora, ali ne i od zlupotreba, pa i u ovoj kampanji imamo lažne potpise podrške.

Podsjetila je da je CDT, nakon pet godina dobio odgovor od tužilaštva, na njihovu prijavu za zaloupotrebu potpisa iz 2018. Ta prijava je odbačena zbog zastarjelosti iako je utvrđeno sa su potpisi falsifikovani.

“Proces zahtijeva dosta vremena, ali mi ohrabrujemo građane da ne odustanu, da podnesu prijavu tužilaštvu. Ja znam da ovo nije lako zagovarati, ali to se neće promijeniti spontano, mi moramo da primoramo tužilaštvo da radi svoj posao”, poručila je Kovačević, u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, na TVCG.

Kovačević kaže i da mnogi građani kao pritisak doživljavaju stalne pozive iz političkih partija sa pitanjima koja se odnose na podršku kandidatima. Ona podsjeća da i u ove izbore ulazimo bez reformisanom izbornog zakonodavstva.

U kampanji smo, kako navodi i sa vrlo prisutnim uticajima iz susjednih zemalja, bez zakonodavnih mogućnosti da se to spriječi.

“Ovo što gledamo, a nadam se da nije pravilo nego incident, imamo dozu nasilja u predizbornoj kampanji, imamo napade na kandidate i prijetnje kandidatima. Sveukupno imamo jedan loš izborni ambijent”, kazala je Kovačević.

Ističe i da građani nemaju povjerenja u izborni proces, što su pokazala i istraživanja javnog mnjenja. Kao pozitivnu promjenu ona ističe, otvaranje sjednica DIK-a za javnost.

Podsjetila je i na istraživanje koje je za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT) sprovela agencija Damar, a koje je pokazalo da polovina građana Crne Gore (50,8 odsto) smatra da mediji iz regiona utiču na izbore i izborni rezultat u Crnoj Gori.

Kovačević navodi i da ove izbore prate lažna istraživanja javnog mnjenja koja se odnose na rejtinge predsjedničkih kandidata.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content