Gradi se najveći aerodrom na svijetu

Radio Titograd

30.04.2024, 05:55h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Vlasti Dubaija najavile su izgradnju novog putničkog terminala na aerodromu Al Maktum, za koji se očekuje da će postati “najveći aerodrom na svijetu”, a vrijednost izgradnje biće 34,8 milijardi dolara.

“Odobrili smo planove za novi putnički terminal na međunarodnom aerodromu Al Maktum i početak realizacije projekta vrijednog oko 34,85 milijardi dolara”, napisao je na Tviteru (platformi X) lider Dubaija i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Muhamed bin Rašed Al Maktum.

Prema njegovim riječima, kad bude izgrađen terminal, aerodrom će biti “najveći na svijetu” sa kapacitetom od 260 miliona putnika godišnje.

Zvaničnik je rekao da će taj novi aerodrom biti pet puta veći od međunarodnog aerodroma u Dubaiju, jednog od najprometnijih u svijetu.

Prva faza projekta biće završena u roku od deset godina i tada će novi aerodrom “prihvatati 150 miliona putnika godišnje”.

Smješten na periferiji Dubaija, aerodrom Al Maktum od 2010. godine prima mali dio vazdušnog saobraćaja bogatog zalivskog emirata.

Taj aerodrom bi trebalo da preuzme putnike sa međunarodnog aerodroma Dubai, čiji je maksimalni kapacitet 120 miliona putnika, a čija lokacija u centru grada sprječava njegovo širenje.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content