GORJELO 34 DANA : Ugašeni požari na području Nikšića

Radio Titograd

25.08.2021, 17:58h

2 min

Svi požari na području nikšićke opštine ugašeni su nakon kiše koja je počela da pada tokom noći.

Komandir Službe zaštite i spašavanja u Nikšiću, Slavko Tadić, rekao je agenciji MINA da je borba sa vatrenom stihijom trajala 34 dana i skoro da nije bilo ni jednog područja na razuđenoj, prostranoj teritoriji nikšićke opštine na kojoj nije gorjelo.

“Od jutros više nema aktivnih požara, jer nam je kiša pomogla da vatrogasci-spasioci konačno odahnu nakon lavovske borbe sa vatrenom stihijom. Nije bilo lako izdržati i ponosni smo na urađeno, jer je situacija bila takva da novi požari izbijaju dok još u potpunosti nijesmo uspjeli da ugasimo prethodni na nekoj od drugih lokacija”, zadovoljan je Tadić.

On je istakao da su posebno ponosni i što građani nemaju ni jednu primjedbu na njihov rad tokom minulih, ni malo lakih 34 dana.

Vatrogasci-spasioci, kako je ukazao Tadić, ponosni su što su uspjeli sačuvati uže gradsko jezgro i gradsko izletište Trebjesu od požara.

“Ponosni smo i na građane koji su se organizovali i pomagali vatrogascima-spasiocima da se sačuvaju kuće i imovina na vatrom zahvaćenim područjima”, istakao je Tadić.

On je podsjetio da je jedan od vatrogasaca-spasilaca povrijeđen prilikom gašenja požara na Budošu i naveo da su vatrogasno-spasilačkim ekipama, koje su bile danonoćno na terenu, na najugroženijim područjima pomagale Aviohelikopterske jedinice MUP-a, Vojske Crne Gore i mještani.

Vatrogasci – spasioci su dali svoj maksimum, kako je ukazao, iako se u svom radu susreću sa brojnim problemima, počev od smještaja u prostorijama Službe zaštite i spašavanja, koje su u takvom stanju da je teško povjerovati da u njima neko može boraviti.

Tadić je podsjetio da se i premijer Zdravko Krivokapić tokom njegove posjete toj Službi prije 15 dana uvjerio sa kakvim se problemima susreću i naveo da, shodno dogovorenom, vjeruju da će im ubuduće biti mnogo bolje.

Krivokapić je tokom jučerašnje radne posjete Nikšiću ukazao da je ovogodišnja požarna sezona pokazala da to više ne može biti problem lokalnog karaktera i da se mora pronaći adekvatan regionalni projekat za djelovanje i spašavanje u vanrednim situacijama.

”U kontaktima sa nekim od ambasadora predložio sam da u oktobru ili prilikom prvog susreta sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel u njenoj završnoj posjeti Balkanu, predočimo taj regionalni projekat”, rekao je Krivokapić.

Kako je naveo premijer, njegov predlog je bio da se nabavi kanader ili avion slićnog tipa koji bi bio stacionar u Crnoj Gori, a koji je jedino isplativ ako ne djeluje samo na lokalnom prostoru države.

Krivokapić je rekao da je dobio uvjeravanja da bi taj projekat trebalo da podrži vrlo brzo Evropska unija (EU) zbog čega očekuju da sledeće godine situacije vezane za požarnu sezonu budu minimizirane.

Izvor.RTCG

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:39h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:34h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:25h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:46h

Skip to content