Gorčević sa Melsom: U narednih šest mjeseci ostvariti ključne rezultate u vladavini prava

Radio Titograd

25.01.2024, 15:46h

< 1 min

Vlada Crne Gore je opredijeljena da, zajedno sa druge dvije grane vlasti, u narednih šest mjeseci ostvari ključne iskorake u oblasti vladavine prava. Planovi su ambiciozni, čeka nas puno zahtjevnih obaveza, ali smo odlučni da u što kraćem roku isporučimo rezultate koji će nas kvalifikovati za posljednju fazu pregovaračkog procesa – privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku sa ambasadorkom Kraljevine Norveške, Kristin Melsom.

Gorčević je zahvalila na dugogodišnjoj ekspertskoj, finansijskoj i razvojnoj pomoći Norveške u realizaciji velikog broja projekata u oblasti zaštite životne sredine, obrazovanja, energetike, vladavinu prave, kao i reforme sistema odbrane.

U tom kontekstu je posebno naglasila značaj norveške podrške procesu reforme pravosuđa i jačanju pravosudnih kapaciteta u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i podršku u unapređenju koordinacije pregovaračkog procesa i jačanja koordinacije u dijelu harmonizacije crnogorskog sa zakonodavstvom EU.

Melsom je pohvalila rezultate koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU i istakla spremnost Norveške da nastavi sa pružanjem podrške u jačanju kapaciteta za ubrzanje pregovaračkog procesa.

Ona je kazala da se Norveška zalaže i snažno podržava mir i bezbjednost, ekonomski i socijalni razvoj, vladavinu prava i reformu pravosuđa u državama Zapadnog Balkana.

“Vjerujem da Crna Gora i cijeli region Zapadnog Balkana treba što prije da postanu dio EU. To je važno za demokratki i ekonomski napredak regiona, ali i za stabilnost Evrope“, kazala je ambasadorka.

Ona je poručila da je važno da Crna Gora, kroz nastavak sprovođenja reformi, posebno u oblasti vladavine prava, potvrdi da zaslužuje povjerenje evropskih partnera.

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content