Gorčević: Podržaćemo ulazak Kosova u Savjet Evrope

Radio Titograd

29.03.2024, 19:36h

2 min

Ministarka za evropske poslove Crne Gore, Maida Gorčević izjavila je danas u Prištini da će Podgorica podržati ulazak Kosova u Savjet Evrope kada o tome bude odlučivao Komitet ministara te organizacije.

“Crna Gora će u maju na sjednici Komiteta ministara podržati članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Na taj način ćemo definitivno podržati Kosovo po svim važnim pitanjima u oblasti evropskih integracija“, rekla je Gorčević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem, prenosi Beta.

Gorčević je prokomentarisala činjenicu da je Maja Vukićević, šefica Delegacije Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE), glasala protiv ulaska Kosova u SE.

“Maja Vukićević je (prilikom glasanja) iznela stav svoje stranke. Moram da vas podsjetim da je (crnogorska) vlada heterogena i da je skupštinska većina potpisala koalicioni sporazum koji podrazumijeva podršku Kosovu i njegovoj nezavisnosti i suverenitetu, bez obzira na pravo svakog političkog subjekta da iznese svoj stav“, kazala je Gorčević.

Vukićević je članica Predsjedništva prosrpske Demokratske narodne partije Milana Kneževića, koja je dio vladajuće većine.

Bisljimi, koji je danas sa Gorčević potpisao sporazum o Programu prekogranične saradnje IPA III, rekao je da protiv Kosova na zasijedanju PSSE nije glasala Crna Gora, već poslanica „koja je iznijela stav jednog političkog subjekta“.

“To nije nešto novo, i mi na Kosovu imamo u parlamentu političke subjekte, kao što je Srpska lista, koji rade i djeluju protiv interesa države Kosovo. Ono što je bitno jeste da glas gospođe Vukićević ne predstavlja zvaničan stav Crne Gore, koji nije mijenjan od 9. oktobra 2008. godine, kada je Podgorica priznala Kosovo. Ali takvi glasovi pokazuju koliko je važno intenzivirati saradnju i marginalizovati takve akcije“, dodao je Bislimi.

On je kazao i da glasanje dvije poslanice srpskog parlamenta protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope „nije novina“, navodeći da je Srbija „prekršila gotovo sve članove“ Sporazuma o putu ka normalizaciji, o kojem su se lideri dvije strane saglasili prošle godine u Briselu i Ohridu.

“Ali možda su nenamjerno učinili uslugu Kosovu svojim prisustvom, jer su pomogli u obezbjeđivanju kvoruma. Učinili su indirektnu uslugu članstvu Kosova u Savjetu Evrope, ali su istovremeno prekršili Sporazum i razotkrili svoj odnos prema dobrosusjedstvu, koje je za nas veoma važna vrijednost“, naveo je Bislimi.

Jedna od odredbi Sporazuma o putu ka normalizaciji jeste da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Nakon što je Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju 27. marta usvojio nacrt Mišljenja o zahtjevu Kosova za članstvo, o tome će sredinom aprila glasati svi članovi PSSE. Ako ga i oni usvoje, konačnu odluku o članstvu Kosova donijeće Komitet ministara Savjeta Evrope sredinom maja.

Usvajanjem nacrta Mišljenja, PSSE je prihvatila preporuku izvjestiteljke Dore Bakojani da Kosovo bude pozvano da postane član Savjeta Evrope.

Izvor:

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:54h

Skip to content