Gorčević obavještava EK o zaključcima iz privremenih mjerila

Radio Titograd

08.04.2024, 08:31h

< 1 min

Foto:Gov.me

 

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević najavila je da će danas obavijestiti Evropsku komisiju da neki zaključci iz privremenih mjerila neće biti ispunjeni u potpunosti u predviđenom roku, ali sa jasnim planom kako će se prema njima odnositi.

Gorčević je ranije pred matičnim odborom kazala da Crna Gora ne bi trebalo da strahuje da li će dobiti IBAR, te da na to ne mogu uticati dnevno političke aktuelnosti.

Gorčević je kazala da, što se tiče Vlade, ne postoji zabrinutost u dijelu ispunjavanja obaveza kada je dobijanje iBAR-a u pitanju.

Ona je saopštila da su do sada EK i Venecijanskoj komisiji (VK) poslali na mišljenje set medijskih zakona i sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa.

To su, kako je kazala Gorčević, zakoni o izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama, o državnom tužilaštvu, o specijalnom državnom tužilaštvu i zakona o sprečavanju korupcije.

Dodala je da je EK poslat na mišljenje i Nacrt nove Strategije reforme pravosuđa za period od 2024 -2027 godine, kao i Nacrt o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku.

Ona je rekla da su još uvijek u komunikaciji sa EK i da od njih čekaju povratna mišljenja u dijelu usklađenosti.

Ukazala je da se od Crne Gore do kraja aprila očekuje i Strategija za racionalizaciju mreže sudova.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content