Goran Šarić: Srbi, ne dajte Kosovo ni pod cijenu rata!

Radio Titograd

14.10.2021, 19:09h

2 min

Srbi ne dajte Kosovo, ni pod cijenu rata, poručio je danas hrvatski istoričar Goran Šarić, komentarišući dešavanja na Kosovu i Metohiji proteklih dana.

– Kosovo je bitka. Bitka koja traje vjekovima. Smrtonosna borba oko Kosova traje od pamtivijeka. Kosovo je metafora bitke koja se odvija u svakom od nas. Svaki čovjek u svom životu ima onu tačku sa koje nema nazad. Ako nema granicu svog dostojanstva, onda nije čovjek. Zato su Srbi u Mitrovici vikali: “Odavde nema nazad!” Nije bilo ni 1999. godine kad je sila 600 puta moćnija od Srbije jurišala na Kosovo. Kada su Zapad, Amerika, Velika Britanija i EU bacali svoje “humanitarne bombe” na Srbiju. Nema ni sad, pogotovo sad, kad se taj Zapad raspada. Kad se u Americi, “oazi demokratije”, provaljuje u Kongres u Vašingtonu. Kad u Velikoj Britaniji Englezi prate cisterne i tuku se oko benzina. Kad se cijela zapadna Evropa trese od straha hoće li se uskoro tresti od hladnoće- navodi Šarić.

Ističe da je Kosovo zavjet generacija, a Srbima je poručio “ne slušajte soroševsku bratiju u Srbiji koja vam kaže da se za Kosovo ne isplati ginuti”.

– Metroseksualcima se ne isplati ginuti za Kosovo. Isplati se čekati da Albanci dođu do Beograda. Kosovo se tiče svakog čovjeka u Evropi. Zato od tuda i može krenuti rat, kao u filmu “Blue Circle” snimljenom još prije 40 godina, u kojem treći svjetski rat počinje na tromeđi Srbije, Albanije i Bugarske. Te 1389. godine Kosovo je bilo centralna tačka prodora islama u Evropu. I danas je to centralna tačka prodora militantnog islamizma od kojeg se Evropa ne može zaštiti. Ali su Srbi pružili otpor. I mačem i važnije, sviješću. Pitao sam prijatelja, vodećeg hrvatskog geopolitičkog analitičara o događajima na Kosovu, rekao mi je: “Srbi, ne dajte Kosovo ni pod cijenu rata!” Legenda kaže da su neposredno prije Kosovskog boja upaljene dvije svijeće. Jedna za cara, druga za caricu. Svijeće nisu izgorjele do kraja, jer Kosovski boj nije bio završen. Izgorjeće kad dođe vrijeme. Bilo je mnogo bitaka u prošlosti, velikih i veličanstvenih i sve su završile, osim Kosovskog boja. On traje i danas. Ulazimo u veliku završnicu, jer grad koji je pao, za njega se više ne ratuje. A za Kosovo se i danas vode bitke, bitke u umovima ljudi- zaključio je Šarić.

Izvor.Dan

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:46h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:30h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:26h

Skip to content