Gomilanje izrelskih trupa u Rafi; Južna Afrika: Zone evakuacije za Izrael su zone istrjebljenja Palestinaca

Radio Titograd

17.05.2024, 07:31h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

IDF raspoređuje nove trupe oko Rafe, u iščekivanju šire kopnene ofanzive. Nastavljaju se napadi i na Hezbolah u Libanu. Huti poručuju: Meta su svi brodovi koji idu ka izraelskim lukama. U Međunarodnom sudu pravde počelo saslušanje po četvrtoj tužbi protiv Izraela. Južna Afrika traži da Sud naloži hitnu obustavu operacija u Rafi.

Od početka sukoba poginulo više od 15 hiljada djece

U sklopu planiranja šire ofanzive u Rafi, Izrael raspoređuje dodatne snage u tom području. Za to vrijeme, u Džabaliji, na sjeveru Pojasa Gaze, izraelske snage su greškom otvorile vatru na svoje vojnike. Poginula su petorica.

Sa palestinske strane svakodnevno stižu izveštaji o desetinama novih žrtava izraelskih napada. Crveni polumjesec je saopštio da je od početka sukoba Hamasa i Izraela u Gazi poginulo više od 15.000 djece.

Humanitarna situacija je iz dana u dan sve gora, od kada je Izrael preuzeo operativnu kontrolu nad granicom. Egipat je odbacio predlog Izraela da dvije zemlje koordinišu granični prelaz kod Rafe, između Sinajskog poluostrva i Pojasa Gaze, koji je bio glavni kanal za dostavljanje humanitarne pomoći i izlazna tačka za evakuaciju stanovništva.

Nastavljaju se i međusobni sukobi Izraela sa Hutima i Hezbolahom. Prema izraelskim izvorima, u Libanu je uništeno desetak meta i spriječen je napad na Izrael koji su operativci Hezbolaha planirali.

Huti pak poručuju da su svi brodovi koji idu ka izraelskim lukama meta, iz koje god države da dolaze.

U međuvremenu, Međunarodni sud pravde počeo je saslušanje po četvrtoj tužbi Južne Afrike protiv Izraela, kojom ga optužuje da je počinio genocid nad Palestincima u Gazi, tražeći ovom prilikom da sud naredi Izraelu da obustavi operaciju u Rafi.

Najnovija tužba Južne Afrike navodi da će trenutna operacija učiniti život u Gazi neodrživim zbog ionako teške humanitarne situacije na toj teritoriji, široko rasprostranjenog razaranja u drugim djelovima Pojasa i značaja graničnog prelaza Rafa u snabdevanju Gaze humanitarnom pomoći.

Advokatica Južnoafričke Republike u Međunarodnom sudu pravde Blin Ni Graleg je poručila da vojnici Izraela vide zone evakuacije u Gazi kao “zone istrjebljenja”, na šta je Izrael odgovorio da je riječ o pristrasnim i paušalnim tvrdnjama.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content