Gjokaj: Bojkot popisa stanovništva do ispunjavanja svih preduslova za njegovo održavanje

Radio Titograd

24.10.2023, 13:55h

2 min

Foto:CDM

U potpunosti se zalažemo da popis stanovništva, domaćinstava i stanova treba organizovati, ali da bi ovaj proces bio kvalitetan i pouzdan, onda se moraju i ispuniti svi predviđeni preduslovi za njegovo održavanje, kazao je Leon Gjokaj, član Predsjedništva DPS Crne Gore.

“Činjenica je da do 1. novembra tekuće godine, datuma koji je označen kao početak sprovođenja ovog postupka, nije prijavljen dovoljan broj popisivača i to u procentima manje od 40 odsto prijavljenih od broja potrebnih”, kazao je Gjokaj.

Takođe, dodaje, obuka popisivača, kako je to najavljeno, počeće tek 28. i 29. oktobra što je izuzetno kratak rok i predstavlja nedovoljno vrijeme za njihovu obuku. Uz to, kaže Gjokaj, evidentno je da u određenom broju opština neće biti kompletne popisne komisije čime se onemogućava regularno održavanje popisa.

“Kada uzmemo u obzir samo ove navedene fakte, a njima dodatno ostale poznate razloge na koje se u crnogorskoj javnosti nedjeljama unazad ukazuje, dolazimo do zaključka da je popis stanovništva nužno odložiti sve dok se ne steknu adekvatni formalno-pravni i administrativno-tehnički uslovi za njegovo organizovanje i regularno sprovođenje”, ističe Gjokaj.

Osim što se nijesu ispunili pomenuti preduslovi za održavanje popisa, Gjokaj navodi da treba imati u vidu i činjenicu da opozicija danas nema nikakvu kontrolu nad tim procesom, a koju je tadašnja opozicija imala na posljednjem 2011. godine.

“Takođe, neshvatljivo je da se nije omogućila mogućnost kontrole podataka od strane građana, a po uzoru na potpise podrške listama i kandidatima za učešće na izborima”, ističe Gjokaj.

Stoga, poziva nadležne državne organe, a u prvom redu Vladu Crne Gore, Ministarstvo finansija i Monstat, da prekinu ovu ujdurmu i u skladu sa onim što su naši zahtjevi, stavovi nacionalnih vijeća i savjeta, preporuke Evropskog parlamenta i naših međunarodnih partnera, kompletan proces odlože.

“U protivnom samo bojkot je prava mjera odgovora građana Crne Gore”, poručuje Leon Gjokaj, član Predsjedništva DPS Crne Gore.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content