GI “Sačuvajmo Sinjajevinu”: Ukidanje vojnog poligona jedino rješenje za Sinjajevinu

Radio Titograd

13.05.2022, 12:12h

2 min

Foto:GI Sacuvajmo Sinjajevinu

Iz te GI kazali su da je ukidanje vojnog poligona i proglašenje zaštićenog područja na Sinjajevini strateški interes građana Crne Gore.

“Od nove Vlade, na čijem je čelu premijer Dritan Abazović, a potpredsjednik i ministar odbrane Raško Konjević, očekujemo da se pitanje vojnog poligona aktuelizuje u što kraćem roku, a da ishod tog procesa bude ukidanje odluke o poligonu i proglašavanje Sinjajevine regionalnim parkom prirode u čijem će upravljanju aktivno učestovati lokalna zajednica”, kaže se u saopštenju GI.

Kako su kazali, iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Konjević imao sastanak sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks, na kojem je „ukazano i na potrebu da se pitanje vojnog poligona na Sinjajevini aktuelizuje i riješi, kako bi Vojska Crne Gore dobila poligon neophodan za izgradnju njenih kapaciteta“.

“GI Sačuvajmo Sinjajevinu, koja okuplja stočare i mještane Sinjajevine iz više crnogorskih opština, prije svega Kolašina, Mojkovca, Šavnika, Žabljaka i Danilovgrada, zahtijeva od Ministarstva da pitanje vojnog poligona riješi u što kraćem vremenskom roku, tako što će ukinuti nelegitimnu i nelegalnu odluku donijetu u septembru 2019. godine”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Abazović, koji je bio potpredsjednik bivše vlade, obećao u više navrata da će poligon na Sinjajevini biti ukinut, i da očekuju da konačno održi riječ datu više puta na Sinjajevini, kao i putem medija.

“Ako je u prethodnoj Vladi potpredsjednik Abazović bio spriječen da riješi to pitanje, sada kao premijer ima istorijsku šansu da ispuni obećanje i ispoštuje datu riječ”, istakli su iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Oni smatraju da se poništavanjem odluke o vojnom poligonu, otvara put da se Sinjajevina konačno proglasi za regionalni park prirode, za šta je studija urađeno još 2016. godine.

Iz te organizacije su kazali da je razlog zbog kojeg Sinjajevina danas nije zaštićena, iako je za to bila spremna prije šest godina, bila odluka Vlade Duška Markovića i ministra odbrane Predraga Boškovića da se ta planina koristi kao međunarodni vojni poligon, “što je i krunisao spornom Odlukom Vlade donesenom u septembru 2019”.

“Neodlučnost i neagilnost Vlade Zdravka Krivokapića koja, uprkos brojnim obećanjima, nije ukinula spornu odluku o poligonu na našoj planini, nas je opet dovela u situaciju da strahujemo od ranije zacrtanih planova koji vode Sinjajevinu i njenu poljoprivrednu i turističku budućnost u propast”, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content