GI 21. maj “Zakon o sprečavanju pranja novca najdrastičniji antibiznis propis”

Radio Titograd

10.03.2024, 11:02h

2 min

Foto: GI 21. maj

 

Građanska inicijativa 21. maj tvrdi da novousvojeni Zakon o sprečavanju pranja novca za cilj ima gušenje značajnog dijela domaće poslovne zajednice, destimulaciju stranih investitora i birokratsko zlostavljanje profesionalnih zanimanja poput računovođa, revizora, poreskih i pravnih savjetnika, notara, advokata.

“Podsjećamo da se radi o sadržinski nebuloznom zakonu koji obuhvata desetak hiljada kompanija i preduzetnika, na hiljade zaposlenih u privatnom sektoru koje obavezuje da dodatno rade paraslužbeničke poslove, kao i preko hiljadu lica koja obavljaju profesionalna zanimanja”, tvrde iz GI 21. maj.

Smatraju da ovim najdrastičnijim antibiznis propisom koji je donesen u Crnoj Gori firme iz niza poslovnih oblasti pretvaraju se u parapolicijske punktove koje umjesto da se bave biznisom i stvaraju prihode od kojih živi ova država treba da svakodnevno kontrolišu svoje klijente i otkrivaju navodna “krivična djela”.

“Podsjećamo da zakon, mimo bilo kakve unificirane evropske prakse, uvodi svakodnevno paraobavještajno izvještavanje nadležnog policijskog organa, kao i neshvatljivo licenciranje i polaganje tzv.stručnih ispita koji obuhvataju po dva zaposlena lica u firmama koje imaju iznad pet zaposlenih ili po jednog zaposlenog u firmama sa manje od četiri zaposlena lica. Dokle idu apsurdnost normi u ovom zakonu pokazuje i tzv. obavezno izvještavanje nadležnog policijskog organa u roku od tri dana ili npr. preko dvadeset normiranih radnji i evidencija koje obveznici ovog zakona moraju stalno sprovoditi. I to sve pod prijetnjom drakonskih novčanih kazni od 3000-20000 eura koje su suštinski mjere za likvidaciju poslovanja u Crnoj Gori”, ističu u GI 21. maj.

Oni kažu da je sumbisivna crnogorska vlada uz podršku diletantskih stranaka prepisala istoimeni destruktivni zakon iz autokratske i antievropske Srbije, pritom i ne shvatajući direktive EU, i time je otvorila sukob sa crnogorskom poslovnom zajednicom i stručnim profesijama.

“To što je Vlada prepustila policiji da vodi “ekonomsku politiku” dok se ona bavi zaduživanjima i državnu kasu svodi na potrošački balon dovoljno govori o njenom razumijevanju preduzetništva i poslovnog ambijenta. Crnogorska poslovna druženja, advokatska i notarska komora i udruženja računovođa i revizora, umjesto što organizuju besmislene vebinare, moraju odlučno i što prije odbaciti primjenu ovoga inače zbrkanog, loše prepisanog i štetnog zakona”, zaključuju u GI 21. maj.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content