GI “21.maj”: Spajićeva vlada proizvod intervencionizma iz susjedne države

Radio Titograd

02.11.2023, 12:29h

2 min

Foto:GI 21. maj

Nakon što smo se osvrnuli na ispraznost Programa 44. Vlade, narednih dana, počev od danas, sažeto ćemo komentarisati sva njegova poglavlja, saopštili su iz  Građanske inicijative “21. maj”.

Što se tiče deklarisane evroatlantske orijentacije Spajićeve vlade, po njihovim riječima, “tu se nema što prigovoriti”.

Iz GI “21.maj” samo podsjećaju da je iste rečenice koristio i Krivokapić prilikom prezentacije svog programa i sastava 42. Vlade.

“U toj vladi Spajić je bio ministar koji je svoj resor manipulativno stavio u funkciju formiranja buduće stranke preko populističkog programa “Evropa sad”. Rezultati te vlade u pogledu evropeizacije Crne Gore su inače bili ravni nuli. Dalje, Spajić u istom poglavlju “Dio Evrope, otvoreni ka svijetu” insistira na dobrosusjedskim odnosima, što je ispravno i za pohvalu. Problem je samo u tome što imamo susjeda čiji režim se najgrublje miješa u crnogorsku unutrašnju politiku i pritom osporava suverenost naše države”, naveli su iz GI.

Miješanje, kako navode, ide dotle da je i Spajićeva vlada “proizvod intervencionizma iz susjedne države” ali tog “dobrog susjeda”, kažu, “Spajić se ne usuđuje ni spomenuti”.

“Čak iako zna da je i sam bio meta za odstrijel iz te “dobrosusjedske” države. Dodatno, u frazeološki naslovljenom poglavlju “Jaka vojska, jaka Crna Gora” osim opštih mjesta o potrebi da imamo obučenu i spremnu vojsku, Spajić je u kontekstu krhkih globalnih prilika i balkanskih stranputica izbjegao da makar isprovocira debatu o vojsci koja bi možda obuhvatila i neprofesionalni kadar kroz obaveznu vojno-humanitarnu obuku”, dodaju iz GI.

Konačno, kako ističu, izbjegao je da odgovori kako će riješiti problem strateškog poligona za crnogorsku vojsku imajući u vidu sve što dešavalo sa predviđenim poligonom na Sinjajevini.

“Za Crnu Goru kao NATO članicu sramota je da već godinama nije u stanju da svojoj vojsci obezbijedi optimalan poligon za vježbanje. A za 44. Vladu bila bi dodatna kompromitacija da to pitanje ne riješi. Za sada postoji samo činjenica da Spajić u svom ekspozeu i ovo važno pitanje prećutkuje”, zaključuju.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content