GI 21. maj: Pretjerano očekivati da Spajićeva Vlada racionalizuje ili reformiše državnu upravu

Radio Titograd

07.11.2023, 08:09h

< 1 min

Foto:GI 21. maj

Program rada 44. Vlade naglasio je potrebu digitalizacije državne uprave i organizaciju digitalne izvršne vlasti. Ovim poglavljem Milojko Spajić je nastavio sa tehnološkim obećanjima koja su bila tipična i za sve vlade u posljednjih deset godina, saopšteno je iz GI 21. maj.

“U državi u kojoj su institucije disfunkcionalne i koruptivne, bez efikasne i ujednačene prakse i pune nekvalifikovanih i nezainteresovanih partijskih službenika uspješna digitalizacija neće biti jednostavan proces. S druge strane, Spajić je obećao reformu javne uprave što već sada liči na humoresku ako imamo u vidu činjenicu da je njegov “meritokratski” pristup već prilikom formiranja Vlade doživio krah”, ističu u GI 21. maj.

Dodaju da je zato i najavljena optimizacija javne uprave djeluje demagoški, pogotovo kada bi autori poglavlja spomenuli ilustrativne podatke.

“Naime, prije četiri godine u državnoj upravi je radilo oko 39.000 lica, dok je danas taj broj narastao na oko 45.000 zaposlenih. Očigledno je da je tzv. avgustovska većina, čiji je nesumnjiv dio Spajić i njegovi istomišljenici, uspjela da maksimizira najgore prakse DPS-a. Zato je pretjerano očekivati da jedna populistička vlada kao što je Spajićeva racionalizuje ili reformiše državnu upravu. Umjesto toga, realnije je da se suočimo sa partijskim širenjem javne administracije, kao i nastavkom njene neefikasnosti i nedovoljne kvalifikovanosti”, zaključuju u GI 21. maj.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content