Geopolitička scena poljuljana zbog rata u Ukrajini

Radio Titograd

20.09.2022, 07:33h

< 1 min

Foto:RTCG

Geopolitička scena danas je značajno poljuljana i dodatno uzdrmana ratom u Ukrajini, što posebno predstavlja prijetnju malim državama, ocijenjeno je tokom sastanka ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića sa maldivskim kolegom Abdulom Šahidom.

Naime, Krivokapić je učestvovao u Njujorku na sastanku posvećenom kršenju ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava od strane Ruske Federacije u Ukrajini.

U fokusu sastanka bilo je definisanje i mapiranje mehanizama odgovornosti za zločine počinjene u Ukrajini od strane Ruske Federacije, posebno pitanje prisilnih deportacija Ukrajinaca.

Krivokapić je u Njujorku razgovarao i sa šefom diplomatije Republike Maldiva i predsjednikom 76. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom koji je na toj poziciji bio do prošle sedmice.

Kao nekadašnji predsjedavajući najvećim vladinim i parlamentarnim skupštinama u svijetu – UN-a i OEBS-a, ministri Krivokapić i Šahid ukazali su na značaj ovih organizacija za veću vidljivost malih država, kao i na njihovu zavisnost od stabilnog međunarodnog poretka.

Ocijenjeno je da je geopolitička scena danas značajno poljuljana i dodatno uzdrmana ratom u Ukrajini, što posebno predstavlja prijetnju malim državama.

U takvim vremenima nestabilnosti, kako je istaknuto, stari agresori svoje unutrašnje nedemokratske kapacitete i nedostatak uspješnih politika pretvaraju u aktivnu destabilizaciju manjih komšija.

Danas, kako su kazali, svijet je u stanju  međuzavisnosti više nego ikad, jer bez obzira na geografsku udaljenost, reperkusije rata se osjećaju širom svijeta.

Ocijenjeno je da su Maldivi zemlja koja je među najugroženijim klimatskim promjenama.

“Iako još od osamdesetih ukazuju na taj problem, tek sada kada poplave, požari i ostale nepogode osjećaju i ostatak svijeta, njihovo tadašnje upozorenje je dobilo snažnu podršku”, poručeno je na sastanku.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:10h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:09h

Sport, top2

07.12.2022. u 17:55h

09.11.2022. u 22:03h

09.11.2022. u 22:03h

Skip to content