Gebrejesus: Pandemija koronavirusa nije gotova

Radio Titograd

22.05.2022, 21:47h

< 1 min

Pandemija koronavirusa sasvim sigurno nije gotova, uprkos tome što je opao broj prijavljenih slučajeva, kazao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

On je zvaničnicima, okupljenim u Ženevi na otvaranju godišnjeg sastanka SZO, rekao da odbijanje testiranja i sekvenciranja “znači da smo slijepi za evoluciju virusa”.

Gebrejesus je ocijenio da je u borbi protiv virusa postignut napredak i ukazao da je 60 odsto svjetske populacije vakcinisano, ali da “nigđe nije gotovo dok nije svuda gotovo”, prenosi Tanjug.

On je kazao da “spuštamo gard na našu odgovornost”.

“Prijavljeni slučajevi povećavaju se u skoro 70 zemalja u svim oblastima, i to u svijetu u kojem je stopa testiranja opala”, naveo je Gebrejesus.

On je dodao da broj prijavljenih smrtnih slučajeva raste u Afirci, kontinentu sa najnižom stopom vakcinacije.

Gebrejesus je istakao da je samo 57 zemalja, od kojih su skoro sve bogate države, vakcinisalo 70 odsto svog stanovništva.

On je ocijenio da, iako se snabdijevanje vakcinama poboljšalo u svijetu, ne postoji dovoljna politička posvećenost za korišćenje vakcina u pojedinim zemljama, dok su u drugim primijećeni nedostaci u operativnim, ili finansijskim kapacitetima.

“Pandemija neće magično nestati, ali mi možemo da je okončamo”, rekao je Gebrejesus.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content