Gaza: Treba evakuisati najmanje 5.000 ranjenih; Galant: Izrael će postepeno preći na sljedeću fazu rata

Radio Titograd

19.12.2023, 07:15h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Ministarstvo zdravlja u Gazi upozorilo da treba evakuisati najmanje 5.000 ranjenih. Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da će IDF postepeno preći na sljedeću fazu operacija, u kojoj će lokalno stanovništvo možda moći da se vrati na sjever Pojasa Gaze. SB UN odložio glasanje o rezoluciji kojom se poziva na održivi prekid vatre.

 Podrška SAD pravu Izraela da se brani nepokolebljiva

Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojim upravlja Hamas, upozorilo je da najmanje 5.000 ranjenih osoba treba evakuisati iz Pojasa Gaze.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč optužila je Izrael da namjerno uskraćuje Palestincima hranu, vodu i druge neophodne potrepštine, ocjenjujući da je izgladnjivanje civilnog stanovništva ratni zločin.

Sa druge strane, izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim kolegom Lojdom Ostinom da će izraelske snage postepeno preći na sljedeću fazu operacija.

U toj fazi, objasnio je, lokalno stanovništvo možda će moći da se vrati na sjever Pojasa Gaze.

Ostin je ponovio da je podrška SAD pravu Izraela da se brani nepokolebljiva.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija odložio je sinoć glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na “održivi prekid vatre” u Pojasu Gaze, kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primjedbe SAD.

Jemenski pokret Huti preuzeo je odgovornost za napad na dva komercijalna broda pomorskim bespilotnim letjelicama, usljed čega su transportne kompanije saopštile da će preusmjeravati brodeve koji treba da plove Crvenim morem i Adenskim zalivom.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content