Gardijan objavio snimke sa granice sa Sjevernom Makedonijom: Srpska policija skinula migrante u donji veš po zimi i tjera ih da se vrate nazad

Radio Titograd

22.02.2024, 10:51h

2 min

Foto/printscreen/theguardian.com/N1

 

Britanski list Gardijan objavio je na svom sajtu snimak grupe muškaraca u donjem vešu, kako po hladnoći u koloni i po mraku idu putem. Prema pisanju Gardijana, u pitanju su migranti kojima je srpska policija skinula garderobu i natjerala ih nazad u Sjevernu Makedoniju.

Gardijan navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi sadržaj dva snimka, a da je do njih došao preko nevladine organizacije Legis iz Sjeverne Makedonije. Prema tvrdnjama ove organizacije, snimci su napravljeni kod sela Lojane u blizini granice sa Srbijom i predati su toj organizaciji 10. februara.

Britanski list prenosti navode NVO Legis, prema kojima su se tog dana desila dva „degradirajuća“ puš-beka, u kojima je više od 50 ljudi bilo primorano da se skinu goli ili u donji veš i natjerani da se vrate nazad u Sjevernu Makedoniju, odakle su i ušli ilegalno na teritoriju Srbije.

Legis tvrdi da je njihovo osoblje uspjelo da razgovara sa jednim od muškaraca sa snimka, koji je rekao da su u pitanju Sirijci.

Jasmin Redžepi, predsjednik Legisa, kaže za Gardijan da se „uznemirujući i ponižavajući“ pušbek desio oubrzo poslije samita Evropske unije i Srbije o graničnoj saradnji, koji je održan u cilju jačanja srpske granice protiv krijumčarenja ljudi.

„Ovi incidenti su se desili dok je Evropska unija pripremala restrikcije za migrante na ruti, i u ovom slučaju samo nekoliko dana poslije samita EU i Srbije. Tada smo vidjeli direktni uticaj i posljedice“, rekao je Redžepi.

Tako je bilo izveštaja da se migranti skidaju goli i na drugim granicama, Redžepi ističe da je ovako nešto prvi put dokumentovano na granici između Srbije i Sjeverne Makedonije.

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji, rekao je da osoblje Centra bilježi povećan broj pušbekova iz Srbije za Sjevernu Makedoniju od početka godine.

„Možemo reći da je to sada regularna praksa“, rekao je Đurović za Gardijan.

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope, istakla je da je neophodna hitna istraga nedavnih izvještaja o navodnim pušbekovima koje srpska policija sprovodi na granici sa Sjevernom Makedonijom.

„Ovi incidenti nisu samo uznemirujući, već takođe pokazuju širi, zabrinjavajući trend. Ove akcije krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja zabranjuje kolektivno proterivanje, kao i druge međunarodne standarde“, kazala je Mijatović.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

08:50h

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 07:31h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1

15.04.2024. u 05:20h

Skip to content