Galerija Vitorio Emanuele u Milanu ušla na listu najskupljih ulica na svijetu

Radio Titograd

10.05.2024, 06:13h

2 min

Foto:Pixabay

 

Zahvaljujući rekordnoj ponudi kompanije „Tifani“ za zakup prostora „Svarovskog“ u Galeriji Vitorio Emanuele Drugi, Milano je dobio jednu od najskupljih ulica na svijetu. Lokal od 174 kvadradnih metara od opštine Milano iznajmljen je za 3,6 miliona eura godišnje, odnosno za 20.600 eura po metru kvadratnom.

Iako praktično nije ulica, poznata Galerija Vitorio Emanuele II na Pjaca Duomo u Milanu, rekordnom cijenom najma koju je ponudila kompanija „Tifani“ za prostor „Svarovskog“, koja je viša od cijena na Petoj aveniji u Njujorku, ušla je na listu najluksuznijih i najskupljih ulica na svijetu.

Licitacija je održana u ponedjeljak u opštinskim kancelarijama u Via Largi i završena je poslije 27 ponuda koje nisu mogle biti manje od 50 hiljada eura. Početna cijena je bila 506.000 eura godišnje. „Tifani“, američka kompanija koja je dio grupe LVMH Bernara Arnoa, pobijedila je snažnu konkurenciju, koju su između ostalih činili i kompanije „Damijani“, „Monblan“, „Samsonajt“, „Žil Sander“, „Svoč Prada“, „Valentino“, „Tori Berč“ i dosadašnji zakupci, „Svarovski“.

To je najveća zakupnina koja je do sada postignuta za prostor u Galeriji, poslije one iz 2019. kada je „Armani“ iznajmio prostor u kome je do tada bila jedna od prodavnica italijanske telefonske kompanije TIM za 1,9 miliona eura. Naredne godine „Fendi“ je preuzeo prodavnicu „Armanija“ za 2,4 miliona eura, a iste godine „Dior“ je preuzeo lokal „Versačea“ za pet miliona eura nakon 38 ponuda.

„Prostor u Galeriji Vitorio Emanuele II je na strateškoj poziciji za ‘Tifani'“, rekla je Mikela Grandi, generalna direktorka kompanije za južnu Evropu. „U novoj prodavnici u ponudi će biti legendarne kolekcije brenda. Otvaranjem nove prodavnice u ulici Montenapoleone i prostora u Galeriji, 2025. će biti izvanredna godina za ‘Tifani’ u Italiji.“

Milano se inače nalazi na drugom mjestu liste najskupljih ulica na svijetu sa poznatom Via Montenapoleone u kojoj je prošle godine „Kering“ kupio zgradu na broju 8 po rekordnoj cijeni od 1,8 milijardi eura tj. za oko 100.000 eura po kvadratnom metru, dok je prosječna cijena oko 18.000. „Kering“ je kompanija luksuzne robe, druga na svijetu poslije LVMH, kojoj pripadaju, između ostalih i „Balensijaga“, „Guči“ i „Iv Sen Loran“. Smatra se da je ovo najskuplja prodaja u Italiji.

Na trećem mjestu najskupljih ulica se nalazi Cim Ša Cui u Hong Kongu, u blizini luke Viktorija, gdje je prosječna cijena kvadratnog metra oko 15.200 eura. London ima Nju Bond strit gdje je prosječna cijena lokala iznad 14.000 eura. Neizostavna su i pariska Jelisejska polja sa cijenama od 11.000 eura po kvadratnom metru.

U jednoj od najboljih trogovačkih četvrti sa luksuznom robom, tokijskoj Ginzi, prosječne cijene su oko 9.000 eura. Slijede Banhofštrase u Cirihu, zatim Pit strit mol u Sidneju, Mjeongdong u Seulu i Vest Nandžing roud u Šangaju.

Na prvom mjestu ove liste nalazi se Peta avenija u Njujorku. U ovoj aveniji cijena za radnje se kreće oko 20.300 eura po kvadratnom metru.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content