Freedom House: Crna Gora i dalje djelimično slobodna država

Radio Titograd

09.03.2023, 07:29h

< 1 min

U najnovijem izvještaju Freedom house-a Crna Gora i dalje je svrstana kao djelimično slobodna država.

U izvještaju se naglašava da su izbori u Podgorici, zbog davanja Zeti stausa opštine, a bez konsultacija sa Ustavom, smanjili broj glasača u Glavnom gradu. Ocjena u primjeni izbornih zakona ocijenjena je kao pokušaj da se manipulise izbornim procesom, tokom perioda kampanje za loklane izbore.

Politička situacija u državi je ocijenjena kao relaksiranija. Političke partije su omogućene da djeluju bez direktnog miješanja.

Za razliku od DPS režima, sadašnje vlasti su se generalno otklonile od delegitimizacije djelovanja opozicije, iako je povremeno bilo optužbi na relaciji Đukanović-Abazović.

Zbog mirnijeg političkog okruženja, nove opozicione partije su u mogućnosti da učetsvuju na loklanim izborima i djeluju na javnj sceni bez optužbi da su neprijetelji države.

Ni Krivokapićeva ni Abazovićeva vlada nijesu prestale sa pritskom klijentelizima, zanemarujući planiranu depolitizaciju javne administarcije.

Srska pravoslavna crkva i dalje je moćan politički akter. Njen uticaj je reflektovan na iznenadno potpisivanja Temeljnog ugovora , što je uticalo na pad Abazovićeve vlade.

Korupcija i kriminal i dalje su rasprostarnjeni. Izborom novog specijalnog tužioca povećano je povjerenje u tu instituciju, jer se stavlja akcenat na borbu protiv visoke korpcije i finansijke istarge.

U radu institcija koje se bave borbom protv korupcije ostvaren je napredak jer državni tužioci imju veću mogućnost da se bave slučajevima korupcije protiv vladinih zvaničnika.

Abazovićeva Vlada je preuzela praksu vatrene retorike DPS-a , kroz targetiranje kritički nastrojenih novinara.

Izvor:Portal RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 11:38h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 10:43h

18.03.2023. u 05:28h

18.03.2023. u 05:28h

Skip to content