Francuska: Jedan mrtav i dvoje ranjenih u napadu u Parizu u blizini Ajfelove kule

Radio Titograd

03.12.2023, 10:41h

2 min

Foto:Pixabay

Francuski ministar unutrašnjih poslova rekao je da je osumnjičeni za napad uzvikivao „Alahu akbar“, što na arapskom znači „bog je veliki“.

Jedan muškarac je ubijen, a dvoje ljudi ranjeno u napadu nožem i čekićem na ulicama centralnog Pariza.

Napad se dogodio u blizini Ajfelove kule, nešto malo pre devet uveče po lokalnom vremenu u subotu.

Uhapšen je 26-godišnji državljanin Francuske koji je od ranije poznat bezbednosnim službama. Istragu vodi tužilac za antiterorizam.

Zvaničnici su potvrdili da je žrtva nemački državljanin.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darman je rekao da je ubijeni muškarac, rođen 1999. godine, bio sa suprugom kada je napadnut i izboden na smrt.

Dodao je da je žena spasena zahvaljujući intervenciji taksiste, a da je osumnjičeni pobegao preko mosta nad rekom Senom.

Osumnjičeni je potom napao još dvoje ljudi, udarivši jednog u oko čekićem, dodao je ministar.

Policija potom savladala osumnjičenog napadača i uhapsila ga pod optužbom za ubistvo s predumišljajem i pokušaj ubistva u vezi za terorističkim delovanjem.

Dvoje povređenih, 60-godišnjeg Francuza i turistu, zbrinula se medicinske službe i oni nisu životno ugroženi.

Odmah je pokrenuta policijska akcija u blizini metro stanice Bir-Hakeim, a nadležni su apelovali na ljude da izbegavaju taj deo grada.

Darman je rekao da je osumnjičeni napadač uzvikivao „Alahu Akbar”, što na arapskom znači „bog je veliki”, i da je policiji rekao da je uznemiren jer „toliko muslimana gine u Avganistanu i Palestini”.

Dodao je da je osumnjičeni proveo četiri godine u zatvoru zbog planiranja napada 2016. godine i da je bio na listi za posmatranje francuskih bezbednosnih službi.

Takođe je poznato da je patio od psihijatrijskih poremećaja, rekao je Darman.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kome osumnjičeni kritikuje francusku vladu i govori o onome što opisuje kao ubistvo nevinih muslimana, javlja agencija AFP.

Francuski predsednik Emanuel Makron je na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, napisao da su njegove misli sa svima koji su pogođeni „terorističkim napadom” i zahvalio službama na reakciji.

„Državni tužilac za antiterorizam će sada biti odgovoran da otkrije šta se dogodilo kako bi pravda bila zadovoljena u ime naroda Francuske”, napisao je Makron.

Ovaj napad se dogodio dva meseca posle ubistva nastavnika nožem u srednjoj školi u severnom gradu Aras, što je francusku vladu navelo da proglasi najveći nivo bezbednosne uzbune.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 16:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:58h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Skip to content