Formiranje vlasti u Podgorici početkom aprila?

Radio Titograd

03.03.2023, 07:53h

2 min

Foto: UGC

I dok se posljednjih dana sve glasnije govori o različitim modelima za izlazak iz aktuelne političke situacije, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović bi ubrzo trebalo da predloži neka od rješenja u vezi s izborom nove vlade ili rekonstrukcijom postojeće. Još jedno pitanje je otvoreno – da li bi predsjednički izbori mogli ugroziti formiranje vlasti u Podgorici?

Izbor tehničke Vlade koja će imati zadatak da organizuje izbore,politička ili rekonstrukcija postojeće izvršne vlasti. To su tri opcije zarješenje aktuelne političke krize koje su se iskristalisale nakon nedavnog sastankamandatara za sastav Vlade i lidera Demosa Miodraga Lekića i premijera Dritana Abazovića. Da li su ponuđena rješenja prihvatljivapartijama parlamentrane većine danas nije bilo moguće saznati.

I dok sečeka dogovor partija o izlazu iz aktuelne političke krize na državnom nivou,formiranje vlasti u Glavnom gradu trebalo bi da bude završeno nakon kompletiranja Ustavnog suda i njegove odluke o žalbama na izborni proces od 23. oktobra,poručuju iz pokreta Evropa sad koji je na tim izborima osvojio najviše glasova.

“Nakon što Ustavni sud odbaci te žalbe, vjerujemo da će biti odbačene, konstituiše se Skupština Glavnog garda krajem marta i očekujemo da se gradska vlast u Podgorici formira početkom aprila i na taj način ne mislim da predsjednički izbori mogu uticati na tu dinamiku”, kazao je Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad.

Da predsjednički izbori na kojima se ispred pokreta Evropa sad kandidovao Jakov Milatović, kandidat za prvog čovjeka Glavnog grada, ne mogu uticati na buduće formiranje vlasti, smatra i Jelena Borovinić-Bojović iz Demokratskog fronta. Izborna volja građana Podgorice je, kaže, neupitna i ističe da će apsolutno poštovati rezultatski redosled s izbora.

S, druge strane iz GP URA smatraju da se zbog predsjedničke kandidature Milatovića može ući u novi problem.

“Međutim, s obzirom da smo dobili funkcionalan Ustavni sud nakon ovoliko mjeseci i godina, ja se nadam da će partije prosto mnogo ozbiljnije pristupiti ovom pitanju i da će građani Podgorice dobiti ono što zaslužuju”, kazala je Milena Vuković-Sekulović (GP URA).

U aprilu je formalno pravno moguće formirati vlast. Kada će Podgorica dobiti novu gradsku vlast izDemokratske Crne Gore danas nijesu željeli da komenatrišu jer će kažu sačekati odluku Ustavnog suda o žalbama.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 15:21h

Skip to content