Foreign Policy: Zašto je predsjednik Srbije prijetnja Evropi

Radio Titograd

07.01.2022, 10:57h

3 min

Foto:Screenshot

Tekst pod nazivom ‘Zašto je predsjednik Srbije prijetnja Europi?’ podsjeća na pojavu murala u Beogradu i širom Srbije, kojima se slavi presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, kojeg je sud proglasio odgovornim za genocid u Srebrenici.

Građani i dalje pokušavaju da preslikaju portrete, navodi se u tekstu, ali vrijedni nasilnici obnavljaju onaj najistaknutiji u centru Beograda.

“Dok nacionalistički tabloidi bliski režimu otvoreno tvrde da je Mladić bio heroj, srbijanska vlada štiti mural iako otvoreno ne podržavaju njegov motiv. Dopuštajući da murale štite neidentifikovanii nasilnici, vlada podilazi nacionalističkom biračkom tijelu, poričući bilo kakvu odgovornost i tako štiti svoju proevropsku reputaciju”, ističe se u tekstu.

Nacionalistički i autoritarni karakter srbijanske vlade predstavlja prijetnju za Srbiju i regiju, navodi se dalje u tekstu i dodaje kako Vučićeva tvrdnja da je pragmatični, mainstream evropski konzervativac možda se činila uvjerljivom u njegovim prvim godinama na vlasti, ali sve više zvuči kao “prazna priča.”

Vučićev autoritarni kurs sve više udaljava Srbiju od Zapada i Evropske unije. Dok su njegovu stranku u prvim godinama podržavale zapadne ambasade, u nadi da će promovisati pragmatičnog političara s kojim se može poslovati, Vučić i mediji koje njegova vlada kontroliše “promicali su antizapadnu liniju”, piše Foreign Policy.

Naglašava kako se na Kinu i Rusiju gleda s većim povjerenjem, da li zbog COVID-19 vakcina koje su donirali Srbiji ili zbog njihovih vođa. Tokom pandemije Kina se smatrala glavnim pružateljem pomoći – iako je Beograd kupio vakcine od Pekinga, i to bez javnih informacija o plaćenoj cijeni – a Sjedinjene Države i EU smatraju se širiteljima lažnih vijesti, pojašnjava autor tekst i nastavlja:

“To je rezultat intenzivne antizapadne kampanje provladinih medija, koji neprestano optužuju zapadne vlade, kao i nezavisne medije, uključujući CNN-ovu podružnicu, da su protivsrpski propagandni mediji.”

Dalje se navodi kako je, prema anketama, nakon ruskog predsjednikaVladimira Putinai kineskog Xi Jinpinga, sljedeći najpopularniji svjetski lider u Srbiji mađarski premijerViktor Orban, te da Srbi kada gledaju u Evropu ne gledaju u Berlin već u Budimpeštu.

“Dok Njemačka ostaje važan saveznik u smislu ekonomskih ulaganja i zbog svoje težine u EU, Vučić se bolje slaže s kolegom autokratom. Orban obećava bliži odnos sa EU za ono što Srbija pod Vučićem jeste – nacionalistički i autoritarni režim – dok Njemačka to nudi samo za ono za što se Srbija pod Vučićem pretvara: proevropski faktor stabilnosti. Nova njemačka vlada, na čelu sAnnalenom Baerbockkao ministarkom vanjskih poslova Zelenih, vjerovatno će jače raditi na pitanjima vladavine prava i demokratije u Srbiji”, smatra autor teksta.

Ističe kako okretanje protiv Zapada, u kombinaciji s Vučićevom autoritarnom kontrolom, nosi težinu i izvan granica Srbije.

“Prvo, predstavlja se kao regionalni lider kroz inicijativu regionalne integracije ‘Otvoreni Balkan’, ideju o integrisanoj regiji zasnovanoj na otvorenim granicama poznatoj i kao ‘Mini-Schengen’, koja bi Srbiji dala najveće ekonomske koristi i povezala ostatak regije bliže”, pojašnjava autor i nastavlja:

“Drugi i pomalo oprečni pristup je takozvani ‘srpski svet’ – izraz posuđen iz Rusije i koji u osnovi opisuje srpsku sferu uticaja utemeljenu na etničkoj pripadnosti. Srbija je uticajna preko srpskih stranaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Čak i ako ih ne kontroliše u potpunosti, to Srbiji omogućava da oblikuje unutrašnju politiku svojih susjeda i blokira ključne odluke.”

Upozorava se kako izgradnjom sfere uticaja Srbija može širiti svoju autoritarnu antizapadnu politiku po cijeloj regiji.

Osim toga, navodi se dalje u tekstu, Srbija je takođe stekla uticaj u cijeloj regiji 2021. godine tako što je osigurala vakcine i omogućila građanima drugih zemalja da se imuniziraju u Srbiji.

“To je bilo posebno važno za građane iz susjedne Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, kojima je nedostajao početni pristup vakcinama zbog sporog uvođenja COVAX-a, globalnog programa vakcinacije koji podržava EU. Ovo je bila pragmatična odluka – Srbija je osigurala vakcine iz Kine, Rusije i Zapada, ali su se mnogi građani odbili vakcinisati zbog snažnog anti-vakserskog raspoloženja i slabog povjerenja u vladu. Omogućavanje vakcinacije širom regije rezultiralo je sa značajnim simpatijama u susjednim zemljama.”

Prema rezultatima jednog istraživanja koji bi trebalo da budu objavljeni uskoro, Srbiju građani Bosne i Hercegovine, uglavnom u entitetu Republika Srpska, ali i u Federaciji Bosne i Hercegovine, ocjenjuju kao najveću pomoć tokom pandemije, a slično je i u drugim susjednim zemljama, piše Foeign Policy.

“Iako nema ništa loše u regionalnoj solidarnosti, kada je promoviše autokrata koji blisko sarađuje i s vanjskim akterima kako bi maksimizirao svoju potporu i s autoritarnim čelnicima u EU, ovaj povećani uticaj ne sluti na dobro. Baš kao što je Orban pomagao promovisati istomišljenike u EU pružajući finansijsku pomoć, diplomatsku podršku i podršku prijateljskim medijima, Vučić na sličan način nastoji proširiti svoj uticaj na Zapadni Balkan”, naglašava autor i zaključuje:

“Taj ga potez čini nezamjenjivim za zapadne sugovornike i pomaže mu da ostane na vlasti. U tom procesu normalizira autoritarni, antizapadni i nacionalistički svjetonazor koji prožima stranku i medije koje kontroliše. Time se rizikuje potkopavanje demokratskih i liberalnih vlada širom regije i slabljenje EU uticaja, istovremeno ohrabrujući vladu koja raspiruje nacionalističke napetosti”, piše N1.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:55h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:43h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:29h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:21h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:45h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:19h

Skip to content