Februar je na putu da obori broj najtoplijih dana, stručnjaci govore o dolasku novog fenomena

Radio Titograd

17.02.2024, 11:53h

2 min

Meteorolozi kažu da je ovogodišnji februar na putu da obori rekordni broj toplotnih dana jer globalno zagrijavanje uzrokovano ljudskim djelovanjem i prirodnim klimatskim fenomenom El Ninom podiže temperature na kopnu i okeanima širom svijeta.

Nakon samo polovine ovog mjeseca, globalno zagrijavanje je toliko izraženo da je dovelo do novih klimatskih promjena. To se posebno odnosi na površinu mora.

“Planeta se zagrijava ubrzano. Vidimo brz porast temperature u okeanu, najvećem klimatskom rezervoaru topline. Amplituda kojom su prethodni rekordi temperature površine mora oboreni 2023. godine sada 2024. godine premašuju očekivanja”, rekao je Joel Hirschi, pomoćnik šefa modeliranja morskih sistema u britanskom Nacionalnom centru za okeanografiju.

Sa njegovim mišljenjem usaglasio se i naučnik Zeke Hausfather.

“Čovječanstvo je na putu da doživi najtopliji februar u zabilježenoj istoriji, nakon rekordnih januara, decembra, novembra, oktobra, septembra, augusta, jula, juna i maja”, kaže on.

On je rekao da je porast posljednjih sedmica na putu za zagrijavanje od dva stepena iznad predindustrijskih nivoa. Osim toga dodaje i to da bi uticaj El Nina – koji upravo vodi to zagrijavanja – trebalo početi sa slabi u narednim mjesecima.

To bi inače bila dobra vijest ako uslijedi La Nina koja snižava temperaturu, ali Hausfather je rekao da je ponašanje klime postalo teško za predvidjeti.

Prva polovina februara šokirala je vremenske posmatrače širom svijeta. Maximiliano Herrera, koji piše blog o ekstremnim temperaturama širom svijeta, opisao je porast toplotnih zapisa na meteorološkim stanicama kao “ludilo” i “opšte ludilo”. On je rekao da je u Maroku 12 meteoroloških stanica registrovalo temperaturu iznad 33,9 stepeni Celzijusa, što nije samo nacionalni rekord za najtopliji zimski dan, već i više od pet stepeni iznad prosjeka za jul. Sjeverni kineski grad Harbin morao je zatvoriti svoj zimski festival leda jer su se temperature popele iznad nule za tri dana ovog mjeseca.

El Nino sada slabi, što bi trebalo da smanji temperature u ekvatorijalnom Pacifiku od kasnog proljeća ili ranog ljeta. Ako Sjeverni Atlantik u to vrijeme ostane topao, to bi moglo najaviti intenzivnu aktivnost uragana, upozorenja su naučnika.

Takvi rizici će se povećavati svake godine osim ako se ljudske emisije ugljovodonika ne smanje i krčenje šuma ne zaustavi, piše Guardian.

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content