FCJK: Porfirije izvrće istoriju naglavačke

Radio Titograd

15.10.2023, 08:49h

2 min

Foto:CDM

Marionetska vlast u Podgorici podredila je beogradskim ciljevima ne samo ustavne vrijednosti no i nacionalno dostojanstvo i čast. Da je tako, viđelo se sinoć na dočeku poglavara Beogradske patrijaršije u Hramu Hristova vaskrsenja u Podgorici, saopšteno je sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost FCJK.

“Okrenuvši istoriju naglavačke, Porfirije je sinoć Podgoricu proglasio duhovnim rodnim gradom svih Srba, osmansku tvrđavu na sastavcima Ribnice i Morače prekrstio u Nemanjin grad iako je u Nemanjino doba taj prostor bio pustopoljina, Njegošev jezik okarakterisao je kao najčistiji srpski, pa mu je i to malo bilo no mu je pridružio Stefana Mitrova Ljubišu i bilingvalnoga Marka Miljanova Popovića kao pisce srpskoga jezika”, ističu u FCJK.

Upoziravaju da neposredno uoči popisa stanovništva, koji partije vlasti pokušavaju predstaviti kao prvi legitiman popis u Crnoj Gori, Porfirije je javno iz Podgorice pozvao da se na popisu građani izjasne kao pripadnici srpskoga naroda i srpskoga jezika.

“U državi koja drži do svoga ustava takav bi provokator i agitator bio hitno proćeran bez prava povratka u zemlju kojoj gazi Ustav, dostojanstvo i čast! Jer nije to sloboda govora no demonstracija sile koju mu omogućava zvanični Beograd i Podgorica. Zvanični doček Porfirija od strane predśednika Crne Gore Milatovića i njegove “elite”, u kojoj je i rektor jedinoga državnog univerziteta u Crnoj Gori – ruski agent Vladimir Božović, ostaće trajna sramota Crne Gore. Odnos zvanične Podgorice prema Porfiriju zapravo je odnos prema porukama koje je on crnogorskim građanima uputio pred popis”, kažu u FCJK.

Dodaje se da je uzaludno pozivati vlast da se ogradi od tih poruka i da uputi zvanični protest bestidnome ponašanju beogradskoga prvosveštenika u Podgorici.

“Ali kad se već vlast neće ograditi od Porfirija, neka se crnogorski građani ograde od popisa kojemu je cilj da pokaže ono što je Porfirije poručio – da smo vjernici vjere svetosavske, da smo pripadnici srpskoga naroda i govornici srpskoga jezika. Ustav Crne Gore kaže da to nijesmo. Porfirijev dolazak u Crnu Goru ima cilj promijeniti Ustav. Zato bojkotujte popis jer je to trenutno jedini način da mu se legitimno suprotstavimo u namjeri brutalne asimilacije i negacije Crne Gore i Crnogoraca”, zaključuje se u saopštenju FCJK.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content