FCJK novi član Evropske asocijacije univerziteta

Radio Titograd

17.04.2024, 07:27h

< 1 min

Foto: FCJK

 

Fakultet za crnogorski jezik i književnost novi je član Evropske asocijacije univerziteta (EUA), prestižne organizacije koja okuplja visokoobrazovne institucije dokazanoga kvaliteta iz 50 evropskih država, saopštio je FCJK.

“Oformljena 2001. godine, sa sjedištem u Briselu i Ženevi, EUA ima za cilj podsticanje jedinstva i koordinacije univerzitetskih institucija u Evropi, jačanje njihove autonomije i pružanje podrške njihovom razvoju. Ova asocijacija ima ključnu ulogu u Bolonjskom procesu i oblikovanju politika Evropske unije o visokom obrazovanju, istraživanju i inovacijama. Kroz kontinuiranu saradnju s različitim međunarodnim organizacijama EUA osigurava da stavovi i interesi evropskih univerziteta budu adekvatno promovisani i vrednovani”, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da članstvom u EUA FCJK postaje dio elitnog društva evropskih obrazovnih institucija, čime se otvaraju nove mogućnosti za razmjenu znanja, pristup međunarodnim projektima i saradnju s vrhunskim univerzitetima širom Evrope i svijeta.

“Ovaj prestižni status predstavlja priznanje za naš kontinuirani angažman na promociji crnogorskog jezika, književnosti i kulture, kao i za akademsku izvrsnost koju njegujemo. Očekujemo da će članstvo u EUA dodatno ojačati našu poziciju u oblasti obrazovanja, kao i da će doprinijeti daljem razvoju naših studijskih programa, istraživanja i međunarodne saradnje. S ponosom ističemo da smo sada dio mreže koja okuplja najbolje univerzitete Evrope. Radujemo se novim prilikama i izazovima koje nam članstvo u EUA donosi”, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content