FBI tvrdi da je korona procurjela iz laboratorije u Vuhanu, Kinezi negiraju

Radio Titograd

27.02.2023, 10:40h

2 min

Foto:SHUTTERSTOCK

Virus koji je izazvao pandemiju kovida-19 najverovatnije je procurio iz laboratorije, ali ne u okviru programa razvoja oružja, piše u ažuriranoj i povjerljivoj studiji američkog Ministarstva energetike iz 2021. godine.

Studija je, kako je objavio “Vol strit žurnal” dostavljena Bijeloj kući i visokim američkim zakonodavcima.

Nova saznanja ministarstva, koja odstupaju od prethodnih studija o tome kako se virus pojavio, unijeta su tokom ažuriranja u dokument iz kancelarije direktora Nacionalne obavještajne službe Avril Hejns.

Prethodno je američki Federalni istražni biro sa „umjerenom pouzdanošću” objavio da se virus proširio nakon što je iscurio iz kineske laboratorije.

Iako prvobitni izvještaj za 2021. godine nije donio zaključak, on je ponudio konsenzus oko stava da kovid 19 nije dio kineskog programa biološkog oružja.

Zaključak Ministarstva energetike, koje nadgleda mrežu od 17 američkih laboratorija, uključujući oblasti napredne biologije, smatra se značajnim uprkos činjenici da je, kako se navodi u izvještaju, iznet sa „niskom pouzdanošću”, prenosi „Gardijan”.

Suprotstavljene hipoteze o porijeklu kovida usredsređene su ili na neidentifikovanu životinju koja prenosi virus na ljude ili na slučajno curenje virusa iz kineske istraživačke laboratorije u Vuhanu.

Ažurirani nalazi ministarstva energetike su u suprotnosti sa izvještajima četiri američke obavještajne agencije koje su zaključile da je epidemija počela kao rezultat prirodnog prenosa sa zaražene životinje. Dvije agencije ostale su neodlučne.

Američki zvaničnici su odbili da prošire nove obavještajne podatke ili analize koje su navele Ministarstvo energetike da promijeni stav.

Primijećeno je i da su to ministarstvo i FBI došli do istog zaključka iz različitih razloga.

Kovid-19, samo jedan u nizu zaraznih korona virusa koji su se širili i među ljudima, od početka 2020. godine je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prouzrokovao blizu sedam miliona smrtnih slučajeva širom svijeta i poremetilo trgovinu i putovanja.

Kina je negirala da je kovid-19 mogao da procuri iz njenih laboratorija, među kojima su Institut za virusologiju Vuhan, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Institut za biološke proizvode Vuhana.

Prema prvobitnom izvještaju obavještajnih službi SAD za 2021, kovid-19 je prvi put cirkulisao u Vuhanu u Kini najkasnije u novembru 2019, kada su tri istraživača sa Instituta za virusologiju u tom gradu, navodno uključena u istraživanje korona virusa, bila toliko bolesna da su potražili bolničku njegu.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:37h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 11:38h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:02h

Skip to content