Facebook uvodi bitnu promjenu: Evo kako će prikazivati video sadržaj

Radio Titograd

07.04.2024, 05:34h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Vertikalno snimljeni video snimci veoma su popularni i sveprisutni, pa će u Facebookovoj aplikaciji prikaz svih video snimaka podrazumijevano biti vertikalan, dok će horizontalna orijentacija postati izuzetak.

Od gađenja prema vertikalnom videu, nekada neprirodnom formatu koji nije prilagođen monitorima i televizorima, došli smo do toga da oni postaju standard, jer su prilagođeni telefonima – a svi ostali formati tome moraju da se prilagode.

Facebook je uvođenjem Stories i Reels sadržaja već krenuo u smjeru “TikTokizacije”, kao i mnogi drugi, a ove nedjelje je najavljen još jedan korak u istom smjeru: novi video plejer u okviru mobilnih aplikacija, orijentisan primarno ka vertikalnom videu. Facebook će na iOS-u i Androidu dobiti objedinjeni interfejs za prikaz videa, u kojem će se prikazivati Reelsi, duži video snimci i prenosi uživo, a svima njima biće zajedničko to što će prikaz biti po defaultu – vertikalan.

Otvaranjem videa pokreće se player preko čitavog ekrana, a dodirivanjem po ekranu aktiviraće se poznate kontrole za “premotavanje” ili zaustavljanje reprodukcije. U slučaju da pokrenete video koji je sniman horizontalno, i on će biti prikazan u vertikalnoj orijentaciji, dakle ne u punom sjaju, sve dok ne zaokrenete telefon za 90°. Iz Facebooka kažu da će uz novi interfejs doći i novi sistem preporuke, koji će prepoznati kakve biste sadržaje željeli da gledate, zasnovano na prethodnim pogledanim videima. Tako bi preporuke trebalo da postanu relevantnije za svakog pojedinog gledaoca, odnosno da privuku veći broj pregleda na zanimljive sadržaje.

Promjene će u mobilne aplikacije Facebooka biti uvedene postepeno, počevši s američkim tržištem, u narednim mjesecima.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 20:02h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content