Evropski gradić bez bankomata, njegovi stanovnici otkrili formulu sreće

Radio Titograd

23.03.2024, 07:00h

2 min

Foto:Pixabay

 

Montolije je raj za knjiške moljce koji okuplja ljubitelje knjiga i umjetnike. Iako je broj prodavaca knjiga godinama rastao, stanovnici ove francuske varošice nisu konkurencija jedni drugima – a tajna sreće leži u tome da rade ono što najviše vole.

Između dvije rijeke, u podnožju francuskog planinskog lanca Montanj noar (Crna planina), ugnijezdio se idiličan grad Montolije. Naći ćete ga oko sat vremena vožnje jugoistočno od Tuluza.

U uličicama koje vijugaju malim trgovima do srednjovjekovne crkve, postoji tolika koncentracija starih i novih knjižara, kakvih nema u većim gradovima. Dok susjedna sela i mali gradovi u tom dijelu Francuske svoj šarm duguju prelijepoj prirodi i drevnoj arhitekturi, Montolje živi sasvim drugačijim životom, prenosi Punkufer.hr.

Posljednje tri decenije varošica je vrijedno okupljala ljubitelje knjige i umjetnosti. Iako ima samo 821 stanovnika i nema ni jedan bankomat, može se pohvaliti sa čak 15 privatnih knjižara i antikvarnica, što ga čini jedinim zvaničnim gradom knjiga na jugu Francuske. Montolije nije jedini grad knjiga na svijetu: velški Hai-on-Vie, dom za više od 20 knjižara, i belgijski Redu takođe su posvećeni knjigama.

Montolije je dom muzeja posvećenog knjigama: Musee des Arts & Metiers du Livre je mjesto gdje posjetioci dolaze da nauče nešto o istoriji štampanja i umjetnosti kladionice, ali i učestvuju u radionicama na kojima stručnjaci dijele svoje znanje o temama kao što su kaligrafija ili knjigovez.

Gradić nedaleko od Pirineja oživi na Uskrs, kada dođu na veliki sajam knjiga, a ljeti se tekstilna fabrika iz 18. vijeka pretvara u kulturni centar u kome se održavaju koncerti i umjetničke izložbe. Ali čak i tokom zime, Montolije nudi nešto za ljubitelje umjetnosti.

ilustracijailustracija (Foto:Pixabay)

Šetajući srednjovjekovnim ulicama vidjećete brojne umjetničke radnje sa slikama, keramikom i raznim umjetničkim predmetima. I dok u Montolije nema bankomata, namirnice se mogu kupiti pritiskom na dugme: dvije lokalne farme svakodnevno pune rashladne automate organskim proizvodima, uključujući neke od najslađih i najsočnijih jabuka po kojima je ovaj kutak Francuske poznat.

A u knjižarama ćete pronaći klasike, ali i vrijedne stripove, kao i drevne knjige čije su stranice krhkije od leptirovih krila. Bez obzira na veliki broj knjižara, u Montoliju nema konkurencije.

Prodavci rado razgovaraju sa kupcima i upućuju ih kolegama kada traže određeni artikal. Bez nezdrave konkurencije, francusko selo knjiga je primjer kako se na poslu može postići harmonija i zadovoljstvo kada svako želi da doprinese zajednici u kojoj živi.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content