Evo zašto baš nikad ne biste trebali zaspati ispred televizora

Radio Titograd

30.03.2024, 06:16h

2 min

Foto:Pixabay

 

Istraživanja su pokazala da gledanje televizije prije spavanja može pogoršati san. Jaka svijetla i uzbudljiv sadržaj TV emisija održavaju mozak aktivnim zbog čega se ne možete kvalitetno naspavati.

Stručnjak za spavanje Trevor Cooke upozorava da umjetno svijetlo s TV ekrana može poremetiti prirodni ciklus spavanja i budnosti vašeg tijela. Svjetlost ekrana sprječava vaše tijelo u proizvodnji hormona koji doprinosi kvalitetnom snu. Zasloni pametnih telefona i druge elektronike emituju plavu svjetlost koja može suzbiti proizvodnju melatonina u vašem tijelu. Melatonin je hormon koji stvara epifiza i pomaže u regulaciji cirkadijanog ritma i ciklusa spavanja.

Smanjuje kvalitet spavanja
Istraživanja su pokazala da gledanje televizije prije spavanja može pogoršati san. Jaka svijetla i uzbudljiv sadržaj TV emisija održavaju vaš mozak aktivnim zbog čega se ne možete opustiti u kvalitetno spavati. Vjerovatno ćete se buditi noću i ujutru osjećati umorno, piše The Star.

Loše utiče na mozak
Loš san negativno utiče na rad vašeg mozga. Pamćenje je slabije, raspon pažnje i vještine donošenja odluka. S vremenom vam spavanje pred TV-om može otežati učenje, fokusiranje i razumijevanje informacija, kaže ovaj stručnjak.

Takođe, problemi sa spavanjem, osim što stvaraju poteškoće sa zdravljem i normalnim dnevnim funkcionisanjem, često narušavaju i međuljudske odnose. Kad je čovjek iscrpljen od nespavanja, teško može provoditi kvalitetno vrijeme u društvu drugih ljudi.

Uzrokuje bolove u leđima i vratu
Osim što vam kvari san, spavanje pred televizorom zna uzrokovati probleme u mišićima i kostima, kaže Trevor.

“Čudni položaji, posebno na sofi, mogu opteretiti mišiće vrata i leđa što dovodi do ukočenosti, bolova, pa čak i hronične boli tokom vremena. Nedostatak odgovarajuće potpore i poravnanja vaše kralježnice može pogoršati postojeće probleme ili pridonijeti novim “, pojasnio je.

Dovodi do problema s cirkulacijom
Spavanje na način koji pritiska određene djelove tijela zna remetiti pravilan protok krvi. To može uzrokovati utrnulost, trnce i osjećaj nelagode, osobito u rukama i nogama. Ako to potraje duže vrijeme, može dovesti do ozbiljnih problema s cirkulacijom pa čak i uzrokovati stanja poput duboke venske tromboze, upozorio je Trevor, a prenosi 24sata.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content