Evo šta će se dogoditi vašem organizmu ako svakog dana jedete pomorandže

Radio Titograd

25.11.2022, 06:49h

2 min

Foto:Pixabay

Vjerovatno ste čuli za izreku: “Jedna jabuka na dan tjera doktora van”, Ali baš kao i jabuke, pomorandže takođe imaju mnoge zdravstvene prednosti.

One su izvor vitamina C i antioksidativnih hranjivih supstanci. Ali šta se događa ako ih jedete svakog dana?

Jačanje imuniteta

Redovna konzumacija narandži i drugog voća i povrća može ojačati imunološku odbranu vašeg tijela. Kao i svako citrusno voće, narandže su bogat izvor antioksidantnog hranjivog vitamina C. Takođe su dobar izvor folata vitamina B. I vitamin C i folat pomažu u zaštiti integriteta imunološke barijere vašeg tijela i podržavaju funkciju nekoliko vrsta imunoloških ćelija u sistemu.

Ljepša i sjajnija koža

Vitamin C, koji se nalazi u izobilju u pomorandžama, igra različite uloge u održavanju zdrave kože. Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, proteina koji čini osnovnu strukturu kože. Zdrava proizvodnja kolagena povezana je sa smanjenjem prijevremenog starenja kože.

Pomorandže takođe sadrže flavonoidno jedinjenje koje pomaže tijelu da održi adekvatan nivo hijaluronske kisjeline. Hijaluronska kisjelina je supstanca prirodno proizvedena u tijelu koja pomaže u održavanju elastičnosti kože.

Bolji vid

Šargarepa i pomorandže imaju više zajedničkog od samo jarko narandžaste boje, jer obje imaju dobar uticaj na vid. Isti antioksidativni flavonoidi koji mogu pomoći vašem kognitivnom zdravlju i koži takođe mogu zaštititi vaš vid.

Studija iz 2018. u The American Journal of Nutrition otkrila je vezu između unosa flavonoida i smanjenog rizika od makularne degeneracije (AMD) povezane sa uzrastom – jednog od glavnih uslova koji dovode do gubitka vida i sljepila kod ljudi starijih od 65 godina.

Konkretno, istraživači su primijetili da konzumiranje jedne pomorandže svakog dana može obezbijediti adekvatne količine flavonoida koji značajno smanjuju rizik od razvoja ovog stanja za čak 60 posto.

Hidratacija

Otprilike 50-70 posto tijela sastoji se od vode, a hidratacija je ključna za održavanje zdravlja. Čak i mala dehidracija može izazvati neželjene nuspojave kao što su umor, glavobolja i poteškoće u koncentraciji. Ne morate piti vodu da biste samo ostali hidrirani, svježe pomorandže takođe mogu biti hranjiva i ukusna opcija za povećanje unosa tečnosti, piše City Magazine.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:10h

Skip to content