Eventualni sporazum o Otvorenom Balkanu mora odobriti parlament

Radio Titograd

19.05.2022, 21:54h

2 min

U diskusiji o ideji Otvorenog Balkana (OB) u emisiji “Argumenti” na RTCG-u, poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović kazala je da je ta ideja nerealna. Poslanik DPS-a Predrag Sekulić smatra da ova ideja nema podršku u Parlamentu, dok je predstavnica URE Milena Vuković-Sekulović mišljenja da o ovom pitanju treba otvoriti šire konsultacije.

“Ako kažemo da je OB jedna regionalna inicijativa koja bi trebala da poveže zemlje ZB i približi ih Evropskoj uniji, ja mislim da to ne stoji. Ja mislim da ovo ne može biti put za ulazak u EU, mislim da je ovo pokušaj formiranja neke alternative Evropskoj uniji”, kazala je Popović, i podsjetila da neke zemlje Zapadnog Balkana nijesu čak ni otvorile pregovore sa EU. U pregovorima je , kako je kazala, Crna Gora postigla najveći napredak, u odnosu na ostale zemlje ZB.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao je da Crna Gora ne treba da bude dio Otvorenog Balkana.

“Većina građana Crne Gore je za evropske integracije. Ne znam zašto bismo zamijenili Veliki Šengen Malim Šengenom”, kazao je Sekulić, i dodao je da u parlamentu ne postoji većina za podršku ovoj inicijativi.

Predstavnica URE predstavnica GP URA Milena Vuković-Sekulović kazala je da nemaju jasno definisan stav po ovom pitanju, i naglasila da bi svaki sporazum ove vrste morao da prođe ratifikaciju u Parlamentu.

“Generalno mi smatramo da o ovom pitanju treba da razgovaramo, da je zamagljeno ovo pitanje, moramo razgovarati i sa privredom”, kazala je predstavnica GP URA Milena Vuković-Sekulović, i naglasila da je predsjednik URE i premijer Crne Gore načelno za ovu ideju, ali neophodne su brojne konsultacije.

Ona tvrdi da URA nikada ne bi zamijenila Evropsku uniju inicijativom poput OB, već da ta dva procesa prate jedan drugi.

Predstavnik Unije poslodavaca Filip Lazović kazao je da je OB dobra prilika za crnogorsku privredu.

“Ovo je političko pitanje, ali od kada se pojavila ova inicijativa politika je preuzela primat kada je riječ o ovom pitanju”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, ovo nije neki anahron pravac u odnosu na onaj prema kojim mi kao društvo želimo da idemo.

“Onog momenta kada bismo vidjeli da OB nije afirmacija Crne Gore i crnogorske ekonomije ka Evropskoj Uniji, mi to ne bi podržavali”, poručio je on.

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

03.07.2022. u 23:46h

Titogradske vijesti, top1

03.07.2022. u 22:19h

Titogradske vijesti, top2

03.07.2022. u 22:15h

Skip to content