Europol: U BiH srušen najuži krug globalnog kralja droge

Radio Titograd

23.04.2024, 11:42h

2 min

Foto: Europol

 

Evropska policijska agencija Europol objavila je saopštenje povodom jučerašnjih hapšenja u Bosni i Hercegovini, kojom prilikom u lisicama završile 23 osobe. Oni navode da je riječ o “užem krugu” mete visoke vrijednosti, koja je ranije uhapšena kao šef “superkartela”, što je Edin Gačanin.

U raciji velikih razmjera, koja je sprovedena u Bosni i Hercegovini, službenici za sprovođenje zakona upali su u domove i kancelarije 23 osobe za koje se sumnja da su dio “užeg kruga” narkobosa uhapšenog u novembru 2022. godine (Edin Gačanin).

Među 23 osobe koje su juče uhapšene nisu samo pomagači, već i korumpirani zvaničnici dentifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhapsili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55.000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan sprovođenja akcije, službe za sprovođenje zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, lap tope i izuzele i druge dokaze.

Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog “superkartela”, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći dio evropske trgovine kokainom. Kao i u operaciji “Desert Light” (Pustinjsko svjetlo), nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi.

Službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI), pretražili su preko 40 lokacija.

Akcija koja povezana s posljednjim hapšenjem u BiH

Primarni cilj operacije kodnog naziva “Black Tie” (Crna kravata) bio je optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog/holandskog državljanina kojeg Europol i Holandija smatraju metom visoke vrijednosti. Osumnjičenog su 2023. godine holandske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod zapovjedništvom i kontrolom mete visoke vrijednosti.

Uprkos hapšenju u novembru 2022. godine, istraga je pokazala da je meta visoke vrijednosti nastavila da usmjerava trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sarađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovačko-holandski državljanin postao je moćna figura koja kontrolira masivnu opskrbu kokainom prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, meta visoke vrijednosti se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Informacija Europola za javnost

Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. godine od Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže grupe ili “unutrašnjeg/užeg kruga” članova od povjerenja kriminalne organizacije mete visoke vrijednsoti.

Među ostalim krivičnim djelima, predmet u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na teška krivična djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Europol je poslao dva stručnjaka s mobilnim kancelarijama u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti. Osim potpore koja je dovela do jučerašnje akcije, Europol je podupirao cjelokupnu istragu s obavještajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. godine Europolovi stručnjaci sačinili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s metom visoke vrijednosti i njenom kriminalnom mrežom.

Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za sprovođenje zakona, uz potporu Europola.

Kako navode iz Europola, Agencije za sprovođenje zakona koje su učestvovale u posljednjim hapšenjima su Savezna pravosudna policija Antwerpen (Belgija), Nacionalna policija Francuske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Uprava za suzbijanje droga (DEA), Federalni istražni ured (FBI).

 

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content