Europol formirao tim za borbu protiv Balkanskog kartela

Radio Titograd

02.09.2023, 17:26h

2 min

Europol je formirao Operativnu radnu grupu “Balkanski kartel” čiji je član i Crna Gora, a radi lakše razmjene obavještajnih podataka kako bi bio zaustavljen međunarodni šverc kokaina. Postojanje te radne grupe potvrđeno je u jučerašnjem saopštenju Europola o zapljeni 2,7 tone kokaina kod obala Španije. Radna grupa je formirana nakon što je razbijena šifrovana komunikacija preko posebnih aplikacija SKY, Anom i Encrochat.

Grupa je formirana da bi se pružio odgovor na prijetnju od balkanskih  kriminalaca.

Operativna radna grupa okuplja zemlje iz regiona Balkana, EU i cijelog svijeta, tako da mogu efikasno da ciljaju ove kriminalne mreže pod vođstvom članova koji su blisko povezani sa kriminalnim grupama u regionu.

Otkrivanje tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci – Encrochat, SKY i Anom – ukazalo je na rasprostranjenost balkanskih kriminalaca u globalnoj trgovini kokainom i povezanim aktivnostima organizovanog kriminala.

Zamjenik izvršnog direktora Europola Žan Filip Lakuf je u maju kazao da je cilj ove grupe potpuna razmjena obavještajnih podataka.

“Sa preko 50 zemalja sa stalnim predstavništvima u Europolu – uključujući sve balkanske zemlje, Europol je mjesto gdje se takva saradnja može ostvariti. Konstantnom razmjenom obavještajnih podataka i odgovarajućom koordinacijom možemo poremetiti kriminalne mreže, razbiti njihove operacije i učiniti naše zajednice sigurnijim”, kazao je Lakuf.

Podsjetimo, prošle sedmice viđene su tri velike zapljene kokaina na obali i u vodama blizu Španije. Na različitim brodovima ukupno je pronađeno više od 12 tona te droge. Među uhapšenima su i ljudi iz zemalja regiona, koji su označeni kao članovi takozvanog “Balkanskog kartela”.

Iz zemalja Latinske Amerike do Evrope kokain, sudeći prema zapljenama, najčešće stiže u kontejnerima za transport voća. Baš u takvom, i to za prevoz banana, 25. avgusta otkriveno je 9,5 tona droge.

Tu zapljenu španska policija opisuje kao udarac bez presedana za jednu od najvećih svjetskih kriminalnih organizacija, a tamošnji mediji tvrde da iza toga stoji takozvani balkanski kartel.

“Zapljena 9,5 tona kokaina je rezultat istrage koja traje od 2018. godine i to je najveća akcija u Evropi od kada se vodi evidencija”, rekao je Santos Bernal, policijski komesar pokrajine Kadiz.

Samo dan ranije, u sportskim torbama na jedrilici koja je plovila Atlantikom pronađene su dvije tone kokaina.

Prema izvještajima policijskih agencija i nevladinih organizacija, važnu ulogu u ovim kriminalnim operacijama igraju kriminalni klanovi iz Crne Gore.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.09.2023. u 10:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Skip to content