EU planira sankcionisati i Putinovu ljubavnicu Alinu Kabaevu

Radio Titograd

05.05.2022, 22:46h

< 1 min

Evropska unija planira da šestim paketom sankcija obuhvati i Alinu Kabaevu za koju se navodi da je ljubavnica ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvori bliski Guardianu su izjavili da je EU predložila sankcije Kabaevoj, bivšoj olimpijskoj gimnastičarki o čijem pojavljivanju na nacrtu liste sankcija je prvi izvijestio Bloomberg.

Kabaeva je jedna od desetine osoba koji će se suočiti sa sankcijama – konkretno zabranom putovanja u EU i zamrzavanjem imovine.

Prema pisanju Bloomberga i Guardiana, Kabaeva se opisuje kao “blisko povezana s predsjednikom Vladimirom Putinom”.

Kabajeva je osvojila zlato na Olimpijskim igrama 2004. za ritmičku gimnastiku, a nosila je i državnu zastavu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine. Ona je šest godina bila poslanik predstavljajući Putinovu stranku “Jedinstvena Rusija”, a zatim je vodila veliku prokremljsku medijsku grupu, uprkos očiglednom nedostatku iskustva u medijima.

Godine 2008. jedan lokalni list u Moskvi je objavio da se Putin tajno razveo od svoje supruge Ljudmile i da planira da se oženi gimnastičarkom. Kremlj je tu priču oštro demantovao i priča je ubrzo zatvorena.

Wall Street Journal je prošlog mjeseca objavio da je američka administracija odustala od sankcionisanja Kabaeve zbog zabrinutosti da bi Putin to smatrao ličnim napadom. Bijela kuća je oštro demantovala izvještaj, insistirajući da niko neće biti pošteđen sankcijama ukoliko ih zaslužuje. SAD i EU već su sankcionisale Putinove kćerke Mariju Voroncovu i Katerinu Tihonovu.

Izvor:Klix.ba

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content