EU mediji o posjeti kineskog predsjednika Beogradu: Srbija jedan od glavnih oslonaca za uticaj Kine u Evropi

Radio Titograd

08.05.2024, 11:00h

< 1 min

Foto: N1 Beograd

 

Kineski predsjednik Si Đinping je u Beogradu da bi očuvao „Novi put svile“ jer je Srbija jedan od glavnih oslonaca za uticaj Kine u Evropi – ocjenjuju mediji u EU koji pišu da je cilj Pekinga i da održi dugoročnu strategiju za „pripremu Kine za postameričku budućnost Evrope“.

Na to posebno ukazuje italijanski dnevnik „Korijere dela sera“ koji predočava da „Si Đinping smatra da čvrstina veza prekoatlantskih saveznika nije baš zajamčena… i vjerovatno je tu u ponečemu u pravu“.

Svi komentatori ukazuju na zasad nepremostiv problem EU – ogroman deficit u trgovini s Kinom i zaostajanje u razvoju vrhunskih tehnologija.

Njemački list „Zidojče cajtung“ piše da će komemoracija povodom 25-godišnjice NATO-bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu proizvesti „upečatljive slike“ za publiku u Kini, ali i na cijelom „Globalnom Jugu“ – svijetu izvan Zapada, da bi se ukazalo na „licemerje“ NATO predvođenog SAD.

Francuski privredni dnevnik „Lezeko“ štaviše misli da „Peking Srbiju pretvara u svog ‘Trojanskog konja’ za upliv u Evropi“ i navodi da je Kina već preko Srbije zamašno investirala u „nove puteve svile“.

„Kina Srbiju vidi jasno kao jedno središte za svoje investicije i uticaj na stari kontinent.., a Beograd od tog petnaestogodišnjeg strategijskog partnerstva očekuje dragocenu finansijsku podršku, kao i da Kina bude “treći stub” njegove spoljne politike rastegnute između Evropske unije i Rusije“.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content