EU fondovi značajni za konkurentnost poljoprivrednog sektora

Radio Titograd

21.01.2024, 13:18h

2 min

Foto:Gov.me

 

Fondovi Evropske unije (EU), posebno program poput IPARD-a, imaju veliki značaj u modernizaciji i unapređenju konkurentnosti crnogorskog poljoprivrednog sektora, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković.

Na poziv saveznog ministra za hranu i poljoprivredu Njemačke, Džema Ozdemira, Crna Gora učestvuje u vodećoj međunarodnoj konferenciji – Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu u okviru Zelene nedelje u Berlinu.

Ova konferencija se fokusira na ključna pitanja budućnosti globalne poljoprivredno-prehrambene industrije.

Tema Globalnog foruma hrane i poljoprivrede je Sistemi hrane za našu budućnost: Zajedničkim snagama do iskorjenjivanja gladi u svijetu.

U okviru Zelene nedelje, održan je i ministarski sastanak 2024 SWG – jugoistočna Evropa i Berlinski proces.

“Na sastanku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi, Ozdemir je istakao značaj poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi”, navodi se u saopštenju.

U svom obraćanju naglasio je posvećenost Njemačke regionu, posebno putem Berlinskog procesa, međunarodnih projekata i inicijativa, uključujući projekte GIZ-a i podršku SWG-a.

Komesar Evropske komisije (EK) za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, izrazio je podršku zemljama na njihovom putu ka članstvu u EU, naglašavajući da je proširenje EU investicija u budućnost i stabilnost Evrope kao i zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe je istakao važnost zajedničkog rada u okviru Berlinskog procesa kako bi se realizovali konkretni projekti, posebno oni usmjereni ka borbi protiv klimatskih promjena.

Joković je u izrazio podršku Vlade inicijativi Berlinskog procesa i istakao odlučnost u vezi podrške evropskim integracijama kao prioritetnog strateškog cilja.

Osim toga, Joković je istakao angažman Crne Gore u podršci regionalnim ekonomskim integracijama i implementaciji reformske agende za trgovinu i konkurentnost u okviru CEFTA-e.

On je pozvao na zajedničku akciju i djelovanje po pitanju izazova i prilagođavanja klimatskim promjenama, te podržao rad SWG AKIS radne grupe u razmjeni znanja i tehnologija.

Nakon sastanka Crna Gora je bila domaćin svečene večere gdje su svi predstavnici bili u prilici i da probaju specijalitete autentične crnogorske kuhinje, što je predstavljalo odličnu priliku za promociju naše zemlje.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content