Eskobar: Postoji način da se napravi model za ZSO koji ne stvara Republiku Srpsku

Radio Titograd

18.03.2023, 19:00h

2 min

Foto:EPA

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti definisana statutom i da će funkcionisati u skladu sa Ustavom Kosova, napominjući da postoji način da se napravi model za ZSO koji ne stvara Republiku Srpsku.

Eskobar napominje da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao 16 modela sličnih aranžmana unutar Evropske unije koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja. Dodaje da je jedna od najvažnijih stvari do kojih bi Zajednica dovela to da stvori veze između stanovništva koje se, kako je rekao, povremeno osjeća izolovano i marginalizovano i centralne Vlade.

– I, zapravo govorimo o komunalnim uslugama. Ne govorimo o izvršnim funkcijama. Govorimo o pružanju usluga ljudima na njihovom jeziku. Dakle, Zajednica bi preuzela usluge koje im trenutno obezbjeđuje Srbija i stavila ih pod pravni okvir Kosova. Tako treba i tako će biti – objašnjava Eskobar.

Eskobar ističe da će biti pritisaka na Srbiju da prestane da podržava paralelne strukture, jer je tako navedeno u sporazumu.

– Moramo da razumijemo šta su neke od paralelnih struktura. U nekim slučajevima, škole i bolnice se smatraju paralelnim strukturama. Te institucije biće uključene u pravni okvir Kosova, odnosno pod okrilje Zajednice, tako da njima neće rukovoditi Srbija, već Kosovo, preko Zajednice – rekao je on.

Dodaje da postoji mogućnost da Srbija finasira kulturne i obrazovne aktivnosti.

– Imajmo na umu da ljudi na sjeveru nisu samo građani Kosova. Oni su i državljani Srbije. Imaju dvojno državljanstvo. Dakle, oni bi trebalo da budu dvostruko favorizovani, a ne dvostruko ugroženi – naveo je Eskobar.

Eskobar objašnjava da Beograd i Priština ne mogu da biraju koje će sporazume primjenjivati, jer će postojati jasni rokovi i jasna očekivanja.

Specijalni izaslanik napominje da mnoge probleme na Balkanu nije izazvala Rusija, ali da ona pokušava da ih pogorša, dodajući da moraju da se riješe odnosi Srbije i Kosova da bi region ozdravio.

– Obje strane su pod istim pritiskom i suočavaju se sa istim posljedicama, ako ne krenu naprijed po pitanju ovog evropskog plana. Tako da je veoma teško vidjeti kako bi neko rekao da nije bilo pritiska na Srbiju, a ključna mjera za procjenu je to da su pristali na normalizaciju pod evropskim uslovima – poručio je Eskobar.

Eskobar ističe da bi nakon današnjih sastanaka postojala mogućnost da se obnovi diskusija o učešću Srba na predstojećim izborima na Kosovu.

– Voljeli bismo da Srbi učestvuju na izborima. Mislim da su zabrinuti kako će izgledati njihovo predstavljanje, ali se nadam da bismo nakon današnjih sastanaka mogli da obnovimo diskusiju sa njima o učešću na predstojećim izborima – naveo je Eskobar.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.03.2023. u 15:49h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 15:25h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:42h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:35h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:32h

Skip to content