Eskobar: Posjeta kineskog predsjednika povećava tenzije između Srbije i Zapada

Radio Titograd

08.05.2024, 19:06h

2 min

foto-epa

Odlazeći zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar izjavio je da posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga Beogradu povećava tenzije između Srbije i zapadne zajednice.

Upitan o posjeti Sija Beogradu na 25. godišnjicu NATO bombardovanja Ambasade Kine, Eskobar je na onlajn konferenciji za medije rekao da je „nezdravo“ podizati tenzije između Srbije i zapadne zajednice i pozvao partnere „da budu oprezni u vezi sa kineskom agendom u Evropi“.

„SAD su kazale da je bombardovanje kineske ambasade bilo greška. Izvinili smo se, vjerujem da smo platili odštetu porodicama. Mislim da je trenutak koji je odabran za posjetu nesrećan, ali namjeran“, naveo je Eskobar.

Eskobar, specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, rekao je i da su pomirenje, vladavina prava i dobri odnosi sa svim susjedima neophodni za integraciju Srbije u transatlantsku zajednicu.

„Jasno smo rekli da je Srbija dobrodošla u transatlantsku porodicu, ali da postoje uslovi – pomirenje, vladavina prava i dobri, miroljubivi odnosi sa svim susjedima su dio toga“, kazao je Eskobar.

Povodom odnosa Srbije i Moskve, Eskobar je rekao da bi bilo „pogrešno tumačiti da je Rusija uzrok problema na Balkanu“.

„Rusija koristi probleme na Balkanu, ali oni postoje već 25 godina. Rješavanjem problema zatvaramo prostor Rusiji da vrši uticaj u regionu“, kazao je američki diplomata.

Eskobar se usprotivio današnjem stavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu i ulazak Kosova u Savjet Evrope treba da budu odvojeni procesi.

„Ta dva procesa su veoma povezana, jer se Savjet Evrope bavi pravima manjina, a Kosovo se obavezalo da formira ZSO. Ohrabrujem Kosovo da blisko sarađuje sa američkim i evropskim partnerima kako bi ostvarilo napredak“, kazao je Eskobar.

Povodom prošlogodišnjeg dogovora Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohridu, o primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, Eskobar je rekao da su svi dogovoreni elementi bili odmah primjenjivi, ali da nijedna od strana nije ispunila dogovoreno – Kosovo nije započelo proces formiranja ZSO, a Srbija nije prestala da blokira ulazak Kosova u međunarodne organizacije.

Eskobar je rekao da dijalog Beograda i Prištine mora da bude nastavljen, jer bez tog procesa ne bi bilo ni mehanizma za rješavanje kriza i bio bi stopiran evropski put obje strane.

„Normalizacija odnosa Srbije i Kosova ostaje prioritet Stejt departmenta“, dodao je Eskobar.

On je kazao da ovog mjeseca napušta obje funkcije jer mu je istekao mandat, negiravši medijske navode da je smijenjen zbog primanja novca od srpske vlade. Dodao je da je taj podatak dospio u javnost nakon što je informisao kosovske vlasti o odlasku sa funkcija.

„Sve što je navedeno u tom članku je laž. Nisam smijenjen, i moja supruga nije dobila novac ni od jedne strane države. Svuda gdje sam službovao, ona je održavala direktne kontakte sa građanima, bez naknade. To se pojavilo kada sam vlastima na Kosovu proslijedio informaciju (o odlasku). To je ta vrsta dezinformacija koja se koristi na Balkanu, i zato postoje kritike u vezi sa medijima na Kosovu“, rekao je Eskobar.

Naveo je da mu je dvogodišnji mandat istekao prije godinu dana, ali da je tražio da ostane na funkciji jer se nadao da će do kraja ove godine biti više napretka u primjeni Ohridskog sporazuma – da će Srbija ispuniti ono što se od nje očekuje, a Kosovo formirati ZSO.

Izrazio je uvjerenje da će put ka EU biti nastavljen na cijelom Zapadnom Balkanu, navodeći da su se Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora „posebno angažovale“ u procesu evrointegracija.

Izvor: N1

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

26.05.2024. u 07:57h

26.05.2024. u 07:57h

Skip to content