Eskobar očekuje da Srbija i Kosovo primjene ono što su prihvatili u Briselu

Radio Titograd

01.03.2023, 10:11h

2 min

Foto:EPA

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prisustvovao sastancima lidera Srbije i Kosova i zvaničnika EU u Briselu, potvrdio je da su se lideri saglasili da krenu naprijed u dijalogu u skladu sa evropskim predlogom, ali upozorava da tek predstoji “težak rad na implementaciji” onoga sa čime su se dvije strane saglasile, prenosi Glas Amerike.

Američki diplomata je, na “onlajn brifingu za novinare”, rekao da SAD vjeruju da su ovoga puta dvije strane ozbiljne u namjeri da sprovedu dogovoreno i ponovio da evropski predlog nije o međusobnom priznanju, već normalizaciji odnosa.

Lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti su se na sastanku u Briselu u ponedjeljak uz posredovanje visokih zvaničnika EU, usmeno saglasili da su spremni da nastave dijalog u skladu sa evropskim predlogom o rješavanju pitnja Kosova, ali u Briselu ništa nije potpisano, podsjeća Glas Amerike.

“U konsultaciji sa evropskim partnerima, lideri Srbije i Kosova su se saglasili da krenu naprijed u skladu sa evropskim predlogom. To podržavamo i ako znamo da je jako važan korak, ostaje težak rad na implementaciji, dogovoru oko aneksa implementacije. Tu takođe želimo da vidimo napredak obje strane”, kaže Eskobar.

Eskobar nije konkretno odgovorio koje bi prepreke mogle da se jave u daljem procesu primjene onog šta je dogovoreno.

“Ima i administrativnih i političkih (prepreka). Ne želim unaprijed da govorim o budućim diskusijama, ali bazični sporazum sa kojim su se dvije strane usaglasile daje smjernice za implementaciju i normalizaciju odnosa. Iskreno, ima prepreka, ali ima i prilika i nadam se da ćemo naći mehanizam da primijenimo sve – uključujući i Zajednicu srpskih opština, kao i da će se prevazići pređašnje poteškoće oko tablica, diploma, ličnih dokumenata.“

Američki diplomata je ponovio poziciju SAD da Zajednica srpskih opština, koju kosovski premijer Aljbin Kurti odbija da formira, mora biti osnovana jer je riječ o ranije preuzetoj, pravno obavezujućoj stavki iz Briselskog sporazuma.

“Čekujemo da bude formirana i kako bi sve ovo išlo naprijed, mora biti formirana… Pitanje je koliko će Vlada Kosova to brzo uraditi? Mislim da je prihvatanjem ovog bazičnog sporazuma od juče, vlada Kosova shvatila da to mora da se završi. Ne bih da govorim o rokovima. Ali, diskusija o implementaciji treba da počne odmah”, rekao je.

Eskobar vjeruje da su lideri Srbije i Kosova ovoga puta ozbiljni u namjeri da primjene ono oko čega su se usaglasili – uprkos tome što i dalje postoje nesuglasice oko suštinskih pitanja – kao što je status Kosova.

“Tome se veoma nadam i naša očekivanja su velika od ovog sporazuma. I mislim da nije novost samo to koliko su ozbiljne dvije vlade, već i koliko su ozbiljni naši evropski partneri u namjeri da to realizuju u jednoj od najvećih kriza u Evropi od Drugog svjetskog rata. Vjerujem da su se stvorili uslovi da se primjeni dogovoreno, a kada se to desi, otvaraju se mnoge prilike za Srbiju i Kosovo i transatlantsku zajednicu, kakve nijesmo vidjeli u proteklih 30 godina”, rekao je Eskobar.

Američki specijalni izaslanik je dodao da je pozicija njegove zemlje da su obje strane u ovaj proces ušle dobrovoljno i da “neće biti potrebe za štapom, već samo za šargarepom”, kako bi se učesnici dijaloga ohrabrili da idu naprijed.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top1,

11:38h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:02h

Skip to content