Epilog jedne od najvećih prevara u povijesti. Najmlađu milijarderku čeka zatvor

Radio Titograd

15.11.2022, 06:00h

2 min

Foto:WIKIPEDIA

Osnivačica Theranosa Elizabeta Holms biće osuđena ove nedjelje na do 20 godina zatvora zbog uloge u kompaniji za testiranje krvi u Silicijumskoj dolini koja je propala nakon što su otkrivene njene lažne tvrdnje.

Izricanje presude trebalo bi da bude održano u sudnici u Kaliforniji u petak, nakon što je savezni sudija prošle nedjelje odbio zahtjev Holmsove  za ponovno suđenje. Holms je zatražila novo suđenje, rekavši da se ključni svjedok optužbe izvinio za ulogu koju je imao u njenoj optužbi, prenosi Gardijan.

Taj svjedok, bivši direktor Theranos laboratorije Adam Rozendorf, pojavio se u avgustu u domu koji Holmsova dijeli sa svojim partnerom Vilijamom Evansom, kako bi izrazio kajanje, rekli su njeni advokati u odbijenom zahtjevu. Rozendorf je kasnije ostao pri svojoj prvobitnoj izjavi, rekavši da mu je jedino žao što se Holms, kao majka malog djeteta, suočava sa godinama zatvora.

Holms je u januaru osuđena po četiri tačke za prevaru nakon skoro četvoromjesečnog suđenja, tokom kojeg su tužioci pozvali 29 svjedoka da opišu detalje njenog 15-godišnjeg mandata kao izvršnog direktora.

Prema ekspertima, vjerovatno će ga čekati značajan period iza rešetaka. Federalne smjernice za odmjeravanje kazne predlažu veće zatvorske kazne za veće prevare u dolarima, a dokazi uključuju njenu prevaru više od 140 miliona dolara.

„Moja najbolja pretpostavka na osnovu načina na koji funkcionišu smjernice za kaznu je da on dobija četiri do pet godina“, rekao je Džejms Melendres, advokat i bivši savezni tužilac: „Ali ne bih se iznenadio da dobije znatno veću kaznu, možda čak i više od 10 godina“.

Tokom suđenja, Holms je optužila svog saoptuženog i bivšeg partnera Sani Balvani za zlostavljanje, što je on negirao. U odvojenom suđenju, Balvani je proglašen krivim po svih 12 tačaka za prevaru protiv njega zbog njegove uloge u kompaniji. U decembru će i on saznati kaznu.

Advokati su pokušali da prikažu Holmsa kao žrtvenog jarca koji je prevazišao toksičnu vezu da bi postala majka puna ljubavi, a sve u nastojanju da izbjegnu dugu zatvorsku kaznu.

U dokumentu na 82 stranice koji je podnijet nedjelju dana prije izricanja presude, advokati su tvrdili da je zatvorska kazna za Holmsovu nepotrebna, dijelom zato što je već bila stigmatizovana intenzivnim medijskim izvještavanjem koje ju je pretvorilo u „karikaturu za ismijevanje i ocrnjivanje”. Advokati tvrde da ona ne bi trebalo da bude osuđena na više od 18 mjeseci.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

08:10h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 07:43h

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 07:24h

15.11.2022. u 22:10h

15.11.2022. u 22:10h

Skip to content