Endoskopsko uklanjanje diskus hernije od sada u Kliničkom centru

Radio Titograd

04.04.2024, 10:01h

2 min

Foto:KCCG

 

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) su nedavno urađene prve operacije kompletno endoskopskog uklanjanja lumbalne diskus hernije kod dva pacijenta, saopšteno je iz te ustanove.

Iz KCCG ističu da su operacije uspješno završene uz odličan postoperativni oporavak pacijenata.

“Ovo ujedno predstavlja i prve endoskospe operacije diskus hernije u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore”, kazali su.

Operacije su izveli neurohirurzi Klinike za neurohirurgiju dr sc. med. Slavko Đurašković i direktor Klinike dr Luka Borovinić uz konsultantsku podršku renomiranog stručnjaka u ovoj oblasti neurohirurga iz Njemačke dok je anesteziju vodila dr Ljubica Radunović.

Milenko Kojović iz Podgorice, prvi pacijent kod koga je endoskopski uklonjena dikus hernija, istakao je da je odlično podnio operaciju i da se dobro oporavlja.

“Operisao sam diskurs. Imao sam tih problema već duže vrijeme, ali posljednjih godinu dana baš intezivno. Moj doktor mi je predložio ovu novu metodu operacije koja je uspješno završena. Urađena je u utorak, u srijedu sam već ustao na noge a u četvrtak sam pošao kući i dobro se osjećam”, istakao je Kojović.

Iz KCCG su objasnili da endoskopske operacije diskus hernije podrazumijevaju minimalno invazivnu hirurgiju sa značajno manjim rezom na koži, što znači i manjim postoperativnim ožiljkom, uz značajno manje oštećenje tkiva pri operaciji u odnosu na klasičnu otvorenu hirurgiju.

“Operacija, takođe, traje kraće, pacijenti je lakše podnose, samim tim je i oporavak brži a ostanak u bolnici kraći. Endoskopska hirurgija je postala metoda koja ima brojne prednosti u odnosu na klasično otvoreno hirurško liječenje a benefite imaju, ne samo pacijenti, već i zdravstveni sistem. Zato nam predstavlja veliko zadovoljstvo što će u našoj ustanovi naši građani i građanke ubuduće imati mogućnost liječenja diskus hernije ovom savremenom metodom”, kazali su iz KCCG.

Ističu da je za ove vrste operacija, pored edukacije ljekara, bilo neophodno nabaviti posebnu i vrijednu medicinsku opremu.

“Tako je naša ustanova nabavila endoskopski stub njemačkog proizvođača u svijetu najbolju endoskopsku opremu za ovu vrstu operacija”, kazali su.

Uporedo sa nabavkom opreme sprovedena je edukacija neurohiruga KCCG dr sc. med. Đuraškovića i dr Borovinić.

“Oni su u prethodnom periodu prošli kroz kompleksan proces edukacije za ovu vrstu hirurgije, najvećim dijelom, takođe, u Njemačkoj. Nakon toga stekli su se svi neophodni uslovi da ova vrsta savremene i minimalno invazvne hirurgije, koja se najvećim dijelom odnosi na operativno rješavanje diskus hernije, zaživi u KCCG, a što se ujedno odnosi i na cjelokupni javni zdravstveni sistem Crne Gore, jer se nigdje drugo u javnom zdravstvenom sistemu Crne Gore ova vrsta hirurgije ne radi”, zaključuje se u saopštenju KCCG.

 

 

Autor:Radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content