Eksplozija u izraelskoj bazi, povrijeđeno devet vojnika; Šef CIA i visoki zvaničnik Bijele kuće u posjeti Dohi i Kairu

Radio Titograd

05.06.2024, 07:41h

2 min

Izvor:Guliver

 

Devet izraelskih vojnika je povrijeđeno u eksploziji ubojnih sredstava u bazi na jugu Izraela, saopštila je izraelska vojska. IDF nastavlja operacije na kampove Bureidž i Magazi u centralnoj Gazi. Dok se čekaju zvanični odgovori Izraela i Hamasa na predlog američkog predsjednika Džozefa Bajdena o prekidu vatre, portparol Bijele kuće Džon Kirbi poručuje da nastavljaju da rade na postizanju primirja. Zaoštravaju se i tenzije između Izraela i Hezbolaha. Šef CIA i visoki zvaničnik Bijele kuće stižu u Dohu i Kairo.

SAD: Još uvijek čekamo na odgovor Hamasa na predlog o prekidu vatre

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je da SAD još uvijek čekaju odgovor militantne grupe Hamas na izraelski predlog o prekidu vatre koji je iznio američki predsjednik Džozef Bajden u petak.

“Čekamo odgovor Hamasa” preko katarskih posrednika, rekao je Saliven i najavio da će direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns razgovarati u Kataru sa posrednicima o predlogu o prekidu vatre.

Katar je posrednik u pregovorima Izraela i Hamasa o prekidu vatre, a u utorak je dostavio Hamasu predlog koji podrazumijeva tri faze koje je predstavio Bajden.

Portparol Hamasa je u utorak napomenuo da ta grupa ne može da pristane na bilo kakav dogovor ukoliko se Izrael ne obaveže na trajno primirje i potpuno povlačenje iz Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta je ponovio da neće biti trajnog mira sve dok Hamas ne bude uništen.

Plan koji je iznio Bajden u petak podržale su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre “ozbiljno i pozitivno”.

Eksplozija u izraelskoj bazi, povrijeđeno devet vojnika

Devet izraelskih vojnika je povrijeđeno u eksploziji ubojnih sredstava u bazi na jugu Izraela, saopštila je izraelska vojska.

U saopštenju se navodi da su u incidentu juče dva vojnika teško ranjena, još dvojica su zadobila umjerene povrede, a petorica su lakše povrijeđena.

Svi su prebačeni u bolnice na liječenje, a izraelska vojska istražuje uzrok eksplozije, navodi se u saopštenju.

Ofanziva u Pojasu Gaze

Izraelska vojska pokrenula ofanzivu u kampu Bureidž u centralnom Pojasu Gaze. Al Džazira prenosi da je u izraelskim napadima na kampove Bureidž i Magazi stradalo 11 osoba.

Dok Bijela kuća saopštava da sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom nastavljaju da rade na postizanju primirja, zvaničnik Hamasa poručuje da je potreban jasan stav Izraela o trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju iz Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa ističe da su nezadovoljni pozivima Vašingtona i Zapada da prihvate predlog američkog predsjednika Džozefa Bajdena “kao da je Hamas taj koji koči dogovor”.

Zaoštravaju se i tenzije između Izraela i Hezbolaha. Načelnik štaba IDF-a general-potpukovnik Herci Halevi navodi da su spremni za ofanzivu na sjeveru. Sa druge strane, zamjenik šefa Hezbolaha šeik Naim Kasem poručuje: “Ako Izrael želi da vodi sveobuhvatni rat, spremni smo za to”.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler tenzije između Izraela i Hezbolaha opisuje kao “izuzetno opasne”. Naglašava da SAD rade na obuzdavanju nasilja kako ono ne bi eskaliralo u pravi rat.

Slovenija je postala 147. članica Ujedinjenih nacija koja je priznala Palestinu.

Izrael je sa SAD potpisao ugovor o kupovini još 25 borbenih aviona F-35.

Šef CIA i visoki zvaničnik Bijele kuće stižu u posjetu Dohi i Kairu kako bi lobirali za plan o prekidu vatre u Gazi koji je izneo američki predsjednik, prenose mediji.

Katar i Egipat, zajedno sa SAD, posreduju u pregovorima Izraela i Hamasa.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content