Eksperti UN-a: Izvoz oružija u Izrael se odmah mora zaustaviti

Radio Titograd

23.02.2024, 17:19h

3 min

Svaki transfer oružja ili municije u Izrael koji bi se koristio u Gazi predstavljao bi kršenje međunarodnog humanitarnog prava i mora se odmah prekinuti, upozorili su danas eksperti UN-a.

Sve države moraju ‘osigurati poštovanje’ međunarodnog humanitarnog prava od strana koje su u oružanom sukobu.  “Države se stoga moraju suzdržati od transfera bilo kakvog oružja ili municije, ili dijelova za njih, koje bi se koristile za kršenje međunarodnog prava.”

Eksperti su pozdravili odluku Holandskog apelacionog suda od 12. februara 2024. kojom je naloženo Holandiji da obustavi izvoz djelova u Izrael za borbeni avion F-35. “Potreba za embargom na oružje Izraelu porasla je presudom Međunarodnog suda pravde od 26. januara 2024. da postoji moguć rizik od genocida u Gazi i od tada kontinuirano ozbiljno nanošenje štete civilima”, kazali su eksperti.

Eksperti su pozdravili obustavu isporuke oružja Izraelu od strane Belgije, Italije, Španije, Holandije i japanske kompanije Itochu Corporation. Evropska unija je takođe nedavno obeshrabrila izvoz oružja u Izrael.

“Državni zvaničnici uključeni u izvoz oružja mogu biti pojedinačno krivično odgovorni za pomaganje i podržavanje bilo kakvih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti ili djela genocida”, kazali su eksperti UN-a.

Eksperti su naglasili da dužnost “obezbeđivanja poštovanja” dodatno zahtijeva od svih država da učine sve što je razumno u njihovoj moći kako bi spriječile i zaustavile kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane Izraela.

Mjere bi mogle uključivati:

– Diplomatski dijalog i proteste;
– Tehničku pomoć za promovisanje usklađenosti i odgovornosti;
– Sankcije na trgovinu, finansije, putovanja, tehnologiju ili saradnju;
– Upućivanje Savjetu bezbjednosti i Generalnoj skupštini;
– Postupak pred Međunarodnim sudom pravde;
– Podrška istragama Međunarodnog krivičnog suda ili drugih međunarodnih pravnih mehanizama;
– Nacionalne krivične istrage koristeći univerzalnu nadležnost i građanske parnice;
– Zahtjev za sastanak stranaka Ženevskih konvencija.

Većina ovih mjera je takođe relevantna za ispunjavanje dužnosti sprječavanja genocida. „Međunarodno pravo se ne sprovodi samo sebe“, kazali su eksperti. “Sve države ne smiju biti saučesnici u međunarodnim zločinima putem transfera oružja. One moraju učiniti svoj dio da hitno okončaju nepopustljivu humanitarnu katastrofu u Gazi.”

Potpisnici saopštenja:
* Eksperti: Ben Saul, specijalni izvjestilac za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma; Margaret Satterthwaite, specijalni izvjestilac za nezavisnost sudija i advokata; Cecilia M. Bailliet, nezavisni stručnjak za ljudska prava i međunarodnu solidarnost; Claudia Mahler, nezavisni stručnjak za uživanje svih ljudskih prava starijih osoba; Farida Shaheed, specijalna izvjestiteljica za pravo na obrazovanje; Livingstone Sewanyana, nezavisni stručnjak za promociju demokratskog i pravednog međunarodnog poretka; Surya Deva, specijalni izvjestilac za pravo na razvoj; Attiya Waris, nezavisni stručnjak za vanjski dug, druge međunarodne finansijske obaveze i ljudska prava; Ashwini K.P., specijalni izvjestitelj za savremene oblike rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije; Olivier De Schutter, specijalni izvjestilac za ekstremno siromaštvo i ljudska prava; Paula Gaviria Betancur, specijalna izvjestiteljica za ljudska prava interno raseljenih lica; Siobhán Mullally, specijalni izvjestilac za trgovinu ljudima, posebno ženama i djecom; Tomoya Obokata, specijalni izvjestilac za savremene oblike ropstva, uključujući njegove uzroke i posljedice; Carlos Salazar Couto (predsjedavajući izvjestilac), Sorcha MacLeod, Jovana Jezdimirović Ranito, Chris M. A. Kwaja, Ravindran Daniel, Radna grupa za korištenje plaćenika; Robert McCorquodale (predsjedavajući izvjestilac), Fernanda Hopenhaym (potpredsjedavajući), Pichamon Yeophantong, Damilola Olawuyi, Elzbieta Karska, Radna grupa za poslovanje i ljudska prava; Barbara G. Reynolds (predsjedavajuća), Dominique Day, Bina D’Costa, Radna grupa stručnjaka za ljude afričkog porijekla; Balakrishnan Rajagopal, specijalni izvjestilac za pravo na adekvatno stanovanje; Dorothy Estrada Tanck (predsjedavajuća), Claudia Flores, Ivana Krstić, Haina Lu i Laura Nyirinkindi, Radna grupa za diskriminaciju žena i djevojčica; i Francesca Albanese, specijalni izvjestilac za stanje ljudskih prava na palestinskim teritorijama okupiranim od 1967. godine; Reem Alsalem, specijalni izvjestilac o nasilju nad ženama i djevojčicama, njegovim uzrocima i posljedicama.

Izjavu podržavaju: Aua Baldé (predsjedavajuća izvjestiteljica), Gabriella Citroni (potpredsjedavajuća), Angkhana Neelapaijit, Grażyna Baranowska, Ana Lorena Delgadillo Perez, Radna grupa za prisilne ili nedobrovoljne nestanke; Mary Lawlor, specijalna izvjestiteljica za situaciju branitelja ljudskih prava; Nicolas Levrat, specijalni izvjestilac za pitanja manjina; i David R. Boyd, specijalni izvjestilac za ljudska prava i životnu sredinu kaže se u saopštenju Ambasade Države Palestine u Crnoj Gori

Link:
https://www.ohchr.org/en/press-releases/2024/02/arms-exports-israel-must-stop-immediately-un-experts?fbclid=IwAR29vvikKCsC0mU16XvuVfxks27AJpMm8-YjeRWWxKrEbcSIpatZt29JU-s

 

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content